For Roald (89) er det å jobbe dugnad en selvfølgelighet

I FULL SVING: Roald Severinsen i gang med å rulle opp og få slangene på plass igjen etter kunstsnøproduksjonen på Hvalstjern.Begge foto: Øivind Eriksen

I FULL SVING: Roald Severinsen i gang med å rulle opp og få slangene på plass igjen etter kunstsnøproduksjonen på Hvalstjern.Begge foto: Øivind Eriksen

Artikkelen er over 3 år gammel

HVALSTJERN: Møt Roald Severinsen, eldstemann blant «Kara», den utrettelige pensjonistgjengen i Fet skiklubb.

DEL

5 uker for 5 kroner! Lokalavisen når det passer deg.

– Jeg har vært med i «Kara-gjengen» siden 1994, forteller 89-åringen til Indre Akershus Blad.

Han har inntatt plassen sin nest øverst ved langbordet i sekretariatsbygget på Hvalstjern. Der samles kara hver bidige onsdag. Først til kaffe og vaffel. Så til dugnadsjobbing for skiklubben. Øverst på bordhjørnet sitter Jon Dale. Så går det i ansiennitet nedover mot døra.

På sølvplass

– Jeg starta helt nederst der, sier Roald og peker. Nå har han avansert til «sølvplass» for å si det på idrettsspråket.

Bare Trygve Nordgaard har lenger fartstid og er nærmere sjefen sjøl.

– En trivelig gjeng å være med i, sier Severinsen.

I likhet med de øvrige kara er onsdagene hellig og forbeholdt Fet skiklubb. Men er det andre oppgaver på andre ukedager, er ikke kara vanskelige å be. Så langt i 2017 er det kunstsnøproduksjon som har vært det største løftet med døgndrift i om lag 100 timer.

– Da var hele klubben i sving, men «kara» hadde de lengste skiftene da de holdt i gang på dagtid, forteller Jon Dale.

– Heldig med helsa

Han karakteriserer Roald Severinsen som en av hjørnesteinene i gruppa gjennom en årrekke. Men tro ikke 89-åringen får noen aldersprivilegier. Ikke vil han ha det heller.

– Her må alle ta jobbene de blir tildelt. Jeg har vært heldig med helsa. Riktignok har jeg måttet bytte begge hoftene, men det har gått veldig bra. Det å kunne være med her og være litt til nytte for fellesskapet er reinspikka medisin. Jeg kommer til å henge med så lenge helsa holder, forteller karen som ble født i Sootbrakka Lucia-dagen i 1927. Og som selvsagt hadde sin tid på ælva i ungdomsårene, som sprettgutt, eller «ælvenøkk». Men det alt vesentlige av yrkeslivet ble viet til LHK (Luftforsvarets hovedverksted) på Kjeller. Han hadde drøyt 46 års fartstid her før han ble pensjonist og en del av «Kara».

Seks år i SHIUL-drakta

– Hva med egen idrettskarriere?

– Fotball og ski. Jeg spilte A-lagsfotball ett år for Fet og seks for Søndre Høland. Som senterhalf som det het den gang.

Med sin solide fysikk var han ikke noen fornøyelse å møte for målkåte angripere en gang på 50-tallet. Etter aktiv karriere ble det bedriftsfotball til han var 53, og i mange år gikk han turrenn. I Jerikorennet har han både klasseseier og andre gode plasseringer.

Lottomillionærer

Roald Severinsen har også en annen oppgave i «Kara». Å sørge for å levere inn en fast Lotto-bong de spleiser på hver femte uke. For noen år siden gikk den inn. Med en gevinst på 6,2 millioner kroner.

– Det var tider det. Med millionærlunsj på oss på Norsk Tipping. Der brukte dom’ penger på oss gitt, humrer Severinsen.

Gevinsten ble likt delt.

– Vi synes vi fortjente den. Det er lønninga vår i kroner og øre for alt arbe’ her oppe gjennom åra, kommer det fra en kar litt lenger nede langs bordet.

Men det har aldri vært penger disse kara har jobbet på Hvalstjern for. Nei, det er å kunne se at folk i alle aldre, aktive og turgåere, bruker anleggene de legger så mye sjel i å vedlikeholde.

Artikkeltags