To omkom og mange skadd i jordskjelv på ferieøya Kos

STORE ØDELEGGELSER: Både i Hellas og Tyrkia har jordskjelvet ført til store ødeleggelser. To personer er bekreftet døde og 100 er skadd.

STORE ØDELEGGELSER: Både i Hellas og Tyrkia har jordskjelvet ført til store ødeleggelser. To personer er bekreftet døde og 100 er skadd. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Et populært utested ble forvandlet til en ruinhaug da jordskjelvet rammet ferieøya Kos natt til fredag. To omkom, og en nordmann er blant de alvorlig skadde.

DEL

(Romerikes Blad) – Vi har fått melding om at en norsk mann ble alvorlig skadd som følge av jordskjelvet på øya Kos. Han blir fløyet til sykehus for behandling. Utenrikstjenesten har vært i kontakt med pårørende og følger hans situasjon, opplyser kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD fredag.

Ifølge VG er mannen fløyet til sykehus i Aten, men det har ikke lykkes NTB å få dette bekreftet. Sehl sier de ikke vil gå ut med ytterligere opplysninger om mannen.

Hun opplyser videre at et mindre antall andre nordmenn har moderate og lettere skader.

Til sammen ble om lag 200 mennesker skadd i skjelvet som førte til skader på det tyrkiske feriestedet Bodrum og greske Kos. Skjelvet ble målt til en styrke på 6,7 og hadde sitt senter 10 kilometer under havbunnen i Egeerhavet, 16 kilometer øst for Kos og 10 kilometer sør for Bodrum, ifølge US Geological Survey.

LES OGSÅ: Fly til Hellas omdirigert – flyginger til og fra Kos forsinket

Raste

Størst skader gjorde skjelvet i gamlebyen Kos på øya med samme navn. Flere hundre mennesker befant seg i eller ved baren White Corner Club da deler av bygge raste sammen ved 1.30-tiden. To mennesker omkom, en svensk 27-åring og en tyrkisk 39-åring.

Mange øyenvitner forteller dramatiske historier, blant dem norske Jan Erik Stensrud, som jobbet i baren.

– Alt i hyllene falt over meg. Da vi dro ut, så vi flere hardt skadde mennesker i gatene. Jeg så flere mennesker som kunne være døde i gatene. Jeg prøvde å gi førstehjelp til flere, forteller Stensrud til VG.

ØDELAGT: En kafé på den greske ferieøya er fullstendig ødelagt etter jordskjelvet.

ØDELAGT: En kafé på den greske ferieøya er fullstendig ødelagt etter jordskjelvet. Foto:

Flere turister på vei

Jordskjelvet utløste en liten tsunami som oversvømte sentrum av Kos.

Ifølge myndighetene er ødeleggelsene begrenset til Kos by. Flyplassen ble stengt en kort periode, men kom raskt i drift igjen. Det var imidlertid ventet forsinkelser utover dagen. Reiseselskapene Ving, Tui og Apollo sendte nye charterturister til øya fredag, og hadde ikke fått meldinger om at noen ville avlyse eller avbryte ferien.

– Vi har fått noen henvendelser fra folk som lurer på om det er trygt å dra, og det er det, sier Christine Hafnor i Apollo til NTB. Selskapet har nesten 650 gjester på øya.

Ifølge regjeringstalsmann Dimitris Tzanakopoulos er veinettet og resten av infrastrukturen i god stand.

– Skadene skjedde ved baren og gamlebyen, og vi hadde dessverre to dødsfall, sier han.

Bygningen der baren lå, var fra 1930-tallet. Det er også meldt om skader på en kirke, en gammel moske og en festning fra 1300-tallet. Ifølge Kos-ordfører Giorgos Kyritsis er det ikke mange gamle bygg igjen på øya.

– Nesten alle bygninger er bygget i tråd med nye retningslinjer for å motstå jordskjelv, forteller han.

Det er meldt om en rekke etterskjelv. Greske myndigheter advarer om at bygg som ble skadd i det første skjelvet, er utrygge som følge av etterskjelvene.

Selv om det ble en ubehagelig natt for titusenvis av turister, både på Kos, Rhodos og i Tyrkia, så kunne de fleste dra tilbake til hotellene fredag, etter å ha tilbrakt mye av natten utendørs.

Behandlet skadde i sykehushagen

I Bodrum i Tyrkia ble nesten 80 mennesker skadd, men mange av skadene skyldtes panikkartet flukt. Flere skal ha hoppet fra vinduer. Sykehuset i byen fikk mindre skader i taket, og pasienter ble derfor behandlet utenfor sykehusbygget.

Også det tyrkiske feriestedet ble rammet av en mindre tsunami, som skapte oversvømmelser i hoteller og restauranter.

Området mellom Hellas og Tyrkia er spesielt utsatt for jordskjelv. I juni i år mistet én person livet og minst tolv andre ble skadd i et jordskjelv i Egeerhavet. Det skjelvet hadde en styrke på 6,2.

Ødeleggelser

Jordskjelvet, som rammet i 22.30-tida torsdag kveld, forårsaket en halv meter høy tsunami som skylte inn over land både i Bodrum og på Kos. Strender, strandpromenader og veier ble oversvømt og ødeleggelsene var til dels store på mange restauranter.

Ifølge borgermesteren i Kos, Giorgos Kyritsis, var det først og fremst gamle bygninger, bygd før det ble vedtatt nye bygningsforskrifter som skulle beskytte mot jordskjelv, som fikk skader under skjelvet.

Skjelvet ødela også strøm- og vannforsyningen flere steder, og det ble meldt om gasslekkasjer. Det ble også meldt om rundt 20 mindre etterskjelv.

Området mellom Hellas og Tyrkia er spesielt utsatt for jordskjelv. I juni i år mistet én person livet og minst tolv andre ble skadd etter et kraftig jordskjelv i Egeerhavet mellom de to landene. Det skjelvet hadde en styrke på 6,2.

Tips Oss
SMS: IATIPS til 2005 Telefon: 63 85 48 00 redaksjon@indre.no

Artikkeltags