Elefanter forbudt

Elefant klar til forestilling i Nes i 2012. Det kommer ikke til å skje igjen i Norge.

Elefant klar til forestilling i Nes i 2012. Det kommer ikke til å skje igjen i Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

KAMPANJE! Få full digital tilgang og papiravisen i fire uker for kun 49,-

Nye forskrifter for framvisning av dyr slår fast at elefanter ikke lenger skal framvises i sirkus, forteller NOAH i en pressemelding.

– En viktig prinsipiell seier, selv om elefanter allerede har vært fraværende fra norske sirkus i to år som følge av NOAHs kampanje overfor norske kommuner, uttaler NOAH.

NOAH har arbeidet for et slikt forbud i over 25 år, og vendte seg for tre år siden mot lokale politikere for å få fortgang i prosessen:

– Vi så at departementet drev en faglig uforsvarlig trenering av forbudet, og begynte isteden kampanje for å få lokale forbud mot eksotiske dyr i norske kommuner. Per i dag har 10 kommuner innført slike forbud - Tromsø og Oslo var de to første. Dette resulterte raskt i at norske sirkus droppet elefantene - og har vært elefantfrie nå i to år. At forskriften nå er på plass er en endelig seier for elefantenes og andre eksotiske dyrs velferd og rettigheter, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen.

NOAH har over lang tid samarbeidet med internasjonale adferdseksperter på elefant for å få et slikt forbud i Norge, og har hatt en rekke møter med politikere og Mattilsyn sammen med disse ekspertene. På tross av at Mattilsynets fagavdeling allerede var enige i et elefant-forbud i 2007, er NOAH glade for at politikerne ikke lenger hindrer hensyn til dyrevelferd.

– Alle norske faginstanser har over flere år vært tydelige på at man må forby elefanter i sirkus. Den Europeiske Veterinærforeningen har appellert til alle Europeiske land om å innføre slike forbud. NOAH har jobbet knallhardt for å få politikerne til å innse disse faglige rådene. Det er svært gledelig at de endelig lar dyrevelferden telle. Samtidig er det forstemmende at NOAH måtte ty til lokalpolitikere for å få en reell slutt på elefantframvisningene, før sentrale myndigheter tok affære. Vi vil derfor takke alle lokalpolitikere som har jobbet sammen med oss i denne saken! Nå fortsetter NOAH arbeidet for de andre dyrene i sirkus som fortsatt vil være ufrivillige artister, sier Martinsen.

Du kan lese forskriften her!

Artikkeltags