Gå til sidens hovedinnhold

Ikke plasserer søppeldunken slik – kan ende med forsikringssmell

Artikkelen er over 4 år gammel

Flere branner starter i containere og søppeldunker som står helt inntil husveggen. Seks av ti slike branner er påsatt.

[ta.no] Nå går en branningeniør i Porsgrunn ut og advarer og oppfordrer alle til å flytte søppeldunken til en ny plassering. Han mener at mange ikke tenker over at søppeldunken kan føre til en storbrann.

- Jeg ser dette hele tiden når jeg sykler til jobb, sier branningeniør Stian Melby i Porsgrunn brann- og feiervesen til ta.no. Han tar oss med på en rundtur i Porsgrunn sentrum for å illustrere problemet. Han forteller at spesielt på tømmingsdagen er det mange som setter dunken ut kvelden før. Det er spesielt på slike dager at brannvesenet opplever branner.

Påsatt

Spesielt i sentrumsstrøk er det enkelt å hive en fyrstikk opp i søppelcontaineren og når denne står tett inntil treveggen er brannen fort en realitet. Tall fra forsikringsselskapene viser at 60 prosent av branner som starter i containere er påsatt.

Sannsynligvis blir mange av brannenen tent på ved ubetenksomhet etter en runde på byen. I Porsgrunn brant det nylig i restauranten Friisebrygga og her tyder mye på at brannen startet nettopp i en slik søppelcontainer.

For borettslag og næringsdrivende finnes det klare regler for hvor langt dunkene skal stå fra husveggen.

- For sameier og næringsdrivende er regelen fem meter eller at dunken er sikret med for eksempel lås. Dersom veggen ikke er brennbar kan dunken selvsagt stå inntil husveggen. Det er uansett huseieren som står ansvarlig og brannvesenet har ingen sanksjonsmuligheter.

- Riset bak speilet er selvsagt at forsikringsselskapene kan redusere utbetalingen etter en brann, sier Melby.

For privatpersoner finnes det ikke et tilsvarende regelverk, men uforstand kan allikevel føre til en avkorting i forsikringsoppgjøret også for privatpersoner, mener Melby. Retningslinjene for private søppeldunker er at de skal stå minst 2,5 meter ut fra brennbar vegg.

Store verdier

- Vi er veldig glade for at denne problemstillingen blir tatt opp, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If til ta.no.

Spesielt i borettslag og i bedrifter er det snakk om enorme verdier og ikke minst mulig arbeidsplasser som berøres, sier Berge.

Problemstillingen er den samme for privatpersoner, men det er klart at bevisbyrden er stor fra vår side for at vi skal kunne gå til avkorting, avslutter Berge hos If.

Kommentarer til denne saken