Stadig flere boliger eies av boligspekulanter. Nå vil SV og 1. kandidat Nicholas Wilkinson ha vekk spekulantene så boligprisene blir mer normale.

– Bolig skal være et sted å bo, ikke noe å spekulere i. Vi må ta tilbake styringen over boligmarkedet, mener han.

 

Det siste året har boligprisene på Nedre Romerike steget med 16,4 prosent. En kvadratmeter koster nå 42.000 kroner i snitt. Det er dyrere enn i Bergen by, påpeker SV-politikeren.

– Boligprisene stiger mange ganger fortere enn lønnsveksten. For hvert år som går blir boligdrømmen fjernere. Det er på tide å ta tilbake styringen, mener Wilkinson, som nylig reiste rundt i Aurskog-Høland sammen med kommunepolitiker Line Halvorsrud for å se på boligutviklingen.

På SVs landsmøte vedtok partiet å innføre skatt for sekundærboliger, altså for de som eier boliger de ikke bor i selv. Målet er å flytte boligspekulantene ut av boligmarkedet og presse prisene nedover. Pengene skal gå til å bygge flere boliger.

 

– Forrige generasjons prisfest har blitt min generasjons gjeldsmur. Nå har også voksengenerasjonen begynt å øke boliggjelden sin fordi de må hjelpe barna, forklarer Wilkinson.

Wilkinson forteller at han kjøpte sin egen leilighet for ett år siden.

– Jeg kunne bare kjøpe hjemmet mitt fordi jeg fikk hjelp hjemmefra. Men foreldre burde slippe å få ny gjeld og de som ikke har foreldre med penger burde også få eie hjemmet sitt, mener Wilkinson.

Andelen boliger som eies av folk med flere boliger (kilde: SSB):

Aurskog-Høland: 11,5 prosent

Sørum: 7 prosent

Fet: 6,2 prosent Siden avkastningen på å eie bolig er høyere enn å investere i bedriftene har stadig mer penger blitt fjernet fra bedriftene og investeres nå i stedet i bolig. Målet med skatten på boligspekulantene er å flytte pengene tilbake til næringslivet i stedet, og senke boligprisene. På spørsmål om forslaget vil ramme leietakerne er Wilkinson kontant.

– Nei. Leiemarkedet blir så dyrt fordi tusenvis som vil eie må leie i stedet. Når de får kjøpe blir det mer ro. I tillegg vil vi bruke pengene vi tar inn nettopp på å bygge flere boliger, forklarer han.