Dette er et yndet sted for frierier

STASELIG PÅ BJØRKELANGEN: Eidsverket har rommet så mangt opp igjennom tidene, og den staselige eiendommen ser ut til å kunne tilpasses ethvert århundre. Nå er det bryllup som gjelder, blant annet. FOTO: MARIANNE ENGER

STASELIG PÅ BJØRKELANGEN: Eidsverket har rommet så mangt opp igjennom tidene, og den staselige eiendommen ser ut til å kunne tilpasses ethvert århundre. Nå er det bryllup som gjelder, blant annet. FOTO: MARIANNE ENGER

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I gamle dager kom gjestene til Eidsverket for å delta på selskapeligheter som varte over flere dager. Nå blir de også gjerne natta over.

DEL

Slik deler du abonnementet med andre i din husstand!

– Kun pussing av glass gjenstår, og så kommer brud og forlover for å pynte bordene. Mange ønsker å gjøre siste finish selv, sier Cathrine Resch-Karlsen, booking- og markedssjef på Eidsverket.

Festsalen er dekket til nesten 80 gjester, stolene er trukket med hvitt stoff og serviettene formet som hjerter. Nok et bryllup står for tur i det ærverdige godset på Bjørkelangen. Bryllup, kurs- og konferanser er hovedsakelig geskjeften anno 2016, til og med i låven er det blitt arrangert bryllup med hundre gjester. 14 bryllup er allerede booket for neste år i hovedhuset.

– Det er mange flotte steder man kan leie seg inn, men her har man hele hovedhuset for seg selv, herregårdseier for en dag. Man kan ha vielse, selskap og fest på ett og samme sted, og samle sine nærmeste til frokost dagen derpå. Man er liksom litt hjemme, sier Resch-Karlsen (saken fortsetter under videoen).

Også supermodell og TV-kjendis Kathrine Sørland falt pladask for Eidsverket!

Historisk sus

Blyglass øverst i buede vinduer i det gedigne trapperommet reflekterer lyset utenfor Festsalen i andre etasje. Glasset ble produsert på Eids glassverk som Ludvig Mariboe etablerte i 1812. På det meste hadde glassverket over 100 mennesker i arbeid. Glassverket var et av landets største og produserte alle former for pryd- og bruksglass i tillegg til vindusglass. Men glassproduksjonen på Bjørkelangen var ikke lønnsom og ble nedlagt omkring 1818–20.

– Mange gjester blir fascinert av stedets historie og ønsker et lite foredrag. Foredraget varer en drøy halvtime og er et populært innslag i både bryllup og konferanse, sier Resch-Karlsen.

Glassgründer Mariboe utga også en av Norges første aviser fra Eidsverket i årene 1824–32.

I tåret en etasje opp, detaljer i taket, buede vinduer og flere blyglass. Resch-Karlsen forteller at dette er et yndet sted for frierier. Slik var det ikke før i tiden.

– Det sies at Halvor Hanneborg fikk tårnet bygget slik at han kunne følge med på arbeiderne da han holdt til her, sier Resch-Karlsen.

Er dette tidenes frieri?

  Ulike virksomheter

  Mange har holdt til på Eidsverket opp gjennom tidene. Det er funnet flere spor etter tidlig bosetning, blant disse er en gravhaug nordvest for hovedbygningen. Gården ble delt i to bruk, Søndre og Nordre Eid, på 1500-tallet. Etter at det ble funnet jernmalm i Setskog i 1760, ble begge Eidgårdene kjøpt av Caspar Herman von Storm, og flyttet til nåværende beliggenhet, og fikk navnet Eidsverket, kan man lese på kan man lese stedets hjemmeside. I 1763 fikk han privilegium til å oppføre Zitten jernverk. Dette ble starten på industrihistorien på Eidsverket. Von Storm gikk konkurs i 1772 og jernverket ble nedlagt, blant annet på grunn av mangel på drivverdig jernmalm.

  I 1832 ble Eidsverket solgt til Lensmann Ole Hanneborg på nabogården Haugrim, hans sønn, Halvor Hanneborg, startet spikerverk og ljåsmie her i 1840-årene. Produksjonen viste seg å være ulønnsom og ble nedlagt i slutten av 1850-årene. I stedet startet han et bomullsveveri og -fargeri. Høye bomullspriser som følge av Den amerikanske borgerkrigen førte til at også denne produksjonen ble nedlagt. Halvor Hanneborg satset så på mølledrift, sagbruk og høvleri, en virksomhet som skulle vare i nær 100 år.

  I 1901 ble eiendommen solgt til Saugbruksforeningen i Halden, nå Norske Skog.

  Den gang var eiendommen på nærmere 500 dekar innmark og totalt 47.000 dekar skog. Eidsverket var representasjonsbolig.

  Selger varene de andre vil kaste

  Motsatt mattrend

  I tillegg til Festsalen, inneholder herregårdens andre etasje blant annet fire stuer og flere av totalt 15 overnattingsrom.

  Dersom det regner når et brudepar skal vies, ser Resch-Karlsen for seg det gedigne trapperommet som et suverent alternativ til parken ved dammen. Noen par ønsker tradisjonell vielse i kirke eller tinghus, og reiser til Eidsverket etter vielsen.

  På veggen ved resepsjonen i første etasje henger menyen som viser hva gjestene spiste da innvielsen av Urskobanen ble markert på Eidsverket i 1896. Skilpaddesuppe ble servert til forrett.

  – Nå er det kortreist som gjelder. På den tiden var det motsatt. Jo lenger unna maten var hentet ifra, jo finere ble den ansett å være, sier Resch-Karlsen.

  LES OGSÅ DENNE: Kommunens toppledelse valgte bort Eidsverket - la hotelltur til Olavsgaard

  Åpnet opp for allmuen

  – Bekken der ute fikk Hanneborg gravd ut og lagt om, fordi han kun drakk vann som rant i nordgående vassdrag, sier Resch-Karlsen.

  I dag spretter ørreten i bekken og edelkrepsen lever i beste velgående, der den bukter seg gjennom gårdsanlegget. Kafé Eidsbekken åpnet i år og bidrar til at man kan stikke innom den før så lukkede eiendommen for kun en kopp kaffe. Det var ikke alle forunt da herregårdseierne holdt hus i Bjørkelangens vakreste bygg. Både prinser og adelsmenn har vært innom og hilst på.

  Sommeren 2008 valgte Norske Skog å selge eiendommen, selv om de bare året før insisterte på å beholde eiendommen. I sin helhet ble den priset til 57 millioner kroner. Først i desember 2011 ble godset solgt. I forkant hadde eiendommens skog og dyrket mark blitt solgt bit for bit.

  LES HVA INDRES REDAKTØR SKREV OM EIDSVERKET-SALGET I 2011

  Brudeshow og alternativ

  Alternativmesse sto på programmet denne helgen. Kanskje var Halvor Hanneborg forut for sin tid. Det sies at han satt i tårnet og leste trylleformularer fra svarteboka si, at han fikk det karakteristiske tårnet bygget i 1856 for å se åndene stige opp av eiendommens piper. I sitt testamente varslet han at han skulle komme igjen sju år etter sin død.

  For et par uker siden hadde 80-talls duoen Avalanche intimkonsert i kafeen. I februar går nok en bryllupsmesse av stabelen. Da blir det bryllupsshow og utstillere viser alt fra kjoler, sminke, blomster, foto, frisering og alt annet som må til i et bryllup. Eidsverket er allsidig – slik den alltid har vært.

  Artikkeltags