– Nå har vi plutselig bygd et kulturhus

Simen Solbakken (H) synes retningslinjene for kultursalen i Bjørkelangen skole minner mye om retningslinjer for et kulturhus.

Simen Solbakken (H) synes retningslinjene for kultursalen i Bjørkelangen skole minner mye om retningslinjer for et kulturhus. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

BJØRKELANGEN: Simen Solbakken mener kultursalen i Bjørkelangen skole blir mye mer enn forsamlingssal for skole og kulturskole.

DEL

I rådmannens forslag til økonomiplan er det budsjettert med «betydelige inntekter fra publikum og brukere» i Bjørkelangen skoles nye kultursal. 

Blant annet åpnes det for alkoholservering på ulike arrangementer, noe som fikk KrFs Hans Petter Kongtorp til å se rødt.

Simen Solbakken (H) synes alt tyder på at dette blir noe helt annet enn en sal for skolen og kulturskolen, som var intensjonen.

– Plutselig blitt et kulturhus

I januar 2008 sa et flertall på 21-14 nei til å bygge nytt kulturhus på Bjørkelangen, etter lang tids debatt.

– Nå har vi plutselig bygd et kulturhus. Det har kommunestyret aldri bestilt, sa Simen Solbakken (H) da økonomiplanen ble behandlet i formannskapet.

Han fortsatte:

– Vi vedtok i 2013 å bygge en blackbox. Kulturskolen hadde behov for en scene, og skolen behov for et stort forsamlingslokale. Det vi altså bestilte var et forsamlingslokale for kulturskolen og for skolen.

Han synes også rammevilkårene for skolen og kulturskolen virker litt spesielle.

– I retningslinjene som er foreslått ser jeg at skolen må melde inn sine behov i juni året før. Gjør man ikke det, slipper ikke skolen til. Alt er lagt opp til at dette er et kulturhus, inklusive forslag om alkhoholservering til konserter og den slags. Dette har vi aldri bestilt, men det har bare blitt sånn. Dette har plutselig blitt et kulturhus, og det må vi i så fall vedta. Enn så lenge er dette et flott lokale for bruk i skolen og kulturskolen, sa Solbakken.

Han mener derfor det er ikke er på sin plass med alkoholservering.

Randi Ransberg (Ap) synes derimot det er bra at salen kan brukes av flere.

– Det er flott hvis flere enn skolen og kulturskolen kan bruke salen så vi også kan skaffe inntekter. Jeg er veldig gla for alle prosjekter som er iverksatt og løfter kommunen himmelhøyt. Det er dyrt, det kan vi kjenne på, men jeg  har stor tillit til økonomiseksjonen og at de driver godt, sa Ransberg.

Rådmann Siri Hovde var ikke helt enig med Solbakkens konklusjon.

– Hvis det betegnes som kulturhus, er det en feil. Det er en kultursal med tilhørende lokaler til kulturskolen. Vi har kulturskolen i den gamle skolen, og må etablere tilsvarende og noe bedre lokaler i den nye skolen, sa rådmannen, og fortsatte:

– Når det gjelder samarbeid med skolen og kulturskolen er det satt ned retningslinjer. Det er enighet om å avholde møter underveis, og skolen skal helt klart prioriteres med de aktiviteene som de har. Både kulturskolen og skolen kan si noe om samarbeidet. Det er tilfredsstillende, og kommer til å bli tilfredsstillende, sa rådmannen.

Når det gjelder leieinntekter er det kun skolen og kulturskolen som blir fritatt for betaling for bruk av salen.

– Hvem som skal betale for ytterligere utleie vil fremgå av retningslinjene som er under behandling, sa Hovde.

Det er også lagt opp til utleie av flerbrukshallen, som blir på størrelse med en håndballhall.

– Alle unntatt skole og SFO skal betale leie. Men det er en begrensning på 100 personer til stede, så flerbrukshallen er ikke egnet til kommersiell utleie, kommenterte kommunalsjef Per Ole Rønning for teknisk drift og kultur.

Artikkeltags