Gå til sidens hovedinnhold

Bilforsikringen dekker ikke dette i kulda

Artikkelen er over 3 år gammel

Det kan bli dyrt for deg hvis vindusviskermotoren ryker fordi viskerne har frosset fast i bilruta.

(Romerikes Blad)

– Det er fort gjort å glemme å slå av viskerne når man parkerer for kvelden. I løpet av natten fryser viskerne fast i frontruta. Når man så starter bilen i kulda på morgenen uten å løsne viskerne først, ryker gjerne vindusviskermotoren, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Kan bli dyrt

Årsaken er at vindusviskermotoren ikke klarer å rive løs viskerne dersom de henger fast i tykk is på bilruta. Noen opplever at bladene rives av, mens andre sitter igjen med en ødelagt vindusviskermotor.

– Vi opplever at mange tror dette dekkes av bilforsikringen, men det gjør det altså ikke. Å skifte vindusviskermotor kan koste opp imot 10.000 kroner, det kan bli sure penger å betale for noe man enkelt kunne ha unngått, sier Brandeggen.

Sett viskerne opp

Å kjøre uten fungerende vindusviskere er direkte uforsvarlig, og kan medføre bot fra politiet under gitte omstendigheter.

Det beste er selvsagt å løsne viskerne fra den nedfrosne ruta før man starter bilen, men i sprengkulda lar mange seg friste til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen.

– Problemet er at vindusviskerne kan sitte godt fast i stivfrosset is. Da må man rett og slett skrape de løs før man starter bilen. Et lite triks er å sette vindusviskerne opp idet man parkerer for kvelden. Man unngår fastfrysing, det er lettere å skrape frontruta og viskerne varer gjerne lengre, sier Brandeggen.

Mange nyere biler har vindusviskere som kan starte automatisk, det viktigste er likevel at du selv sjekker at de ikke står i en posisjon som medfører at de starter når du starter bilen. Henger de fast i frontruten når vindusviskermotoren starter blir det fort dyrt.

– Har viskerne frosset fast må man unngå å rive dem løs, da går viskerbladet lett i stykker. Skrap bort is og snø, og dunk forsiktig til de løsner, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Kommentarer til denne saken