(Romerikes Blad)

Torsdag var politiet innom en skole i Aurskog-Høland kommune. De hadde fått vite at en trusselmelding var lagt ut på chat-appen Jodel.

– Der ble det advart mot at det kom til å skje en massakre på den aktuelle skolen. Slike ting er vi nødt til å ta på alvor. Uansett, sier lensmann Svein Engen ved Aurskog-Høland lensmannskontor til rb.no.

Jodel er en anonym chat-app som lar deg dele tekst og bilder med andre brukere som befinner seg i nærheten av deg. Ved hjelp av mobilens gps vet Jodel nøyaktig hvor du, og de andre brukerne, befinner seg.

Sporet opp meldingen

Lensmann forteller at politiet iverksatte sporing av den aktuelle meldingen med en gang. De sendte også en politipatrulje til den aktuelle skolen.

– Foreldre ringer meg ned. De er sinte og frustrerte– Vi valgte å gå lavt ut og forsøke å finne de som sto bak. Det gjorde vi etter kort tid. I dag har vi hatt tre unge gutter inne på kontoret sammen med deres foresatte, sier lensmannen.

Lensmannen mener de som står bak slike meldinger i sosiale medier ikke forstår rekkevidden.

– Dette er unge gutter som ikke har forstått at i den tida vi lever i er ikke dette noe å spøke med. Nå har de fått dette nøye forklart og forstått alvoret. Det var både snørr og tårer involvert, sier Engen.

Engen er glad for at de fant ut av situasjonen så raskt som de gjorde.

Lastebilhenger veltet: Kornet ligger strødd i veikanten– Jeg vil berømme de ansatte på lensmannskontoret for den jobben de har gjort i dag. Vi løste situasjonen uten å lage for mye oppstyr, sier han.

Foresatte er orientert

Rektor ved den aktuelle Aurskog-Høland skolen sendte i ettermiddag ut en SMS til alle de foresatte ved skolen:

«I dag har elevene ved skolen muligens sett at en politibil har kjørt inn på skoleområdet. Dette fordi vi fikk en beskjed fra politiet om at en mulig alvorlig hendelse kunne skje. Dette viste seg etter hvert at var en tom trussel, men vi håndterte den som om den var reell og fulgte politiets instrukser. Saken er oppklart og jobbet med i samarbeid med politiet. Dette til orientering.»

– Dette var en ubehagelig opplevelse for oss. Vi fikk beskjed fra politiet om at det var lagt ut en trussel mot skolen, men at vi skulle fortsette vanlig drift inntil ny beskjed. Da starter naturlig nok tankene å gå. Vi fant fram beredskapsplaner samtidig som vi holdt det internt i ledelsen, sier rektoren til rb.no.

Skolen jobbet sammen med politiet og rektor var med da de aktuelle guttene ble konfrontert.

– De angret veldig på det de hadde gjort og har forstått alvoret i saken, sier rektor.

Rektor forteller at skolen vil ta opp situasjonen i alle klasser allerede i morgen.

– Bruk av sosiale medier er et tema vi jobber aktivt med på skolen og kommer til å gjøre, forteller rektor.

Samarbeider med politiet

Jodel har vært bredt omtalt etter en rekke episoder med mobbing og trusler over hele Norge. Selv om brukerne ikke kan se hvem hverandre er, har Jodel gjort det klinkende klart at de samarbeider offensivt med politiet for å avdekke hvem som står bak kriminalitet i appen, skriver NRK.

Grunnen til at kanalen har blitt brukt til trusler, er åpenbart fordi den er anonym – men også fordi det er et stort publikum der.

I fjor delte Jodel selv denne beskjeden til alle norske brukere, hvor det går klart fram at de samarbeider med politiet for å identifisere de som står bak trusler og trakassering: