Gå til sidens hovedinnhold

Protesterer ved ikke å døpe barna

Artikkelen er over 5 år gammel

HEMNES: Lille Anton skal ikke døpes i kirken. For mamma Malin Basnes-Svendsen er det et bevisst valg, da hun mener elementer i kirkelig praksis diskriminerer og begrenser kjærligheten.

«Størst av alt er kjærligheten».

Malin Basnes-Svendsen mener budskapet i tatoveringen som hun har på underarmen, er det viktigste av alt.

– Og da kan jeg ikke døpe barna mine i kirken, der noen prester nekter å vie homofile og lesbiske, sier trebarnsmammaen fra Hemnes.

Døper på sandstrand

For to måneder siden ble Malin og ektemannen Jahn Arvid foreldre til lille Anton.

I august skal de ha en navnefest i en holistisk seremoni på en sandstrand ved småbruket Basnes i Mjermen.

– Vi hadde en slik seremoni med storebroren hans Isak også, og vi giftet oss på den samme stranden hjemme på Basnes. Derfor er ikke dette en ny tanke for oss, men motstanden i meg ble ikke mindre da jeg fikk vite at flere lokale prester sier nei til å vie homofile og lesbiske. Jeg synes prestene i dag bør tolke bibelen på en mer moderne måte, og ta med seg den kunnskapen vi har om at homofili er en medfødt legning og at ikke homofil adferd er en forbrytelse og en synd.

Selv er Malin både døpt og konfirmert. Hun valgte også å døpe eldstesmann Jonathan på 11 i kirken. Senere kom hun på andre tanker.

– Hva skjedde?

– Vel, jeg hadde hatt det i tankene i mange år. Faktisk helt fra jeg var 13. Da ba jeg innstendig til Gud om at vi fikk kjøpt Basnes. Hvis stedet ble vårt, lovte jeg å lese bibelen som «takk».

Malin kan smile av det nå, men opplevelsen gjorde at hun begynte å lese det gamle testamentet. Kjøpet av småbruket gikk nemlig i orden.

– Jeg ble ganske skremt av deler av innholdet. For meg som jente var det dyster lesning, og jeg klarte ikke å lese ferdig. Det hadde jeg litt dårlig samvittighet for, og det var nok derfor jeg tok opp tråden da jeg ble voksen.

Malin synes Bibelen er for opptatt av synd, skam og fordømmelse.

– Jeg tror tvert imot på det gode, og homosaken er viktig for meg i den forbindelse.

- Helt nytt for meg

At noen markerer uenighet med presten ved ikke å døpe sine barn, er helt nytt for meg.

Det sier sogneprest Gunnar Øvstegård i S. Høland.

– Generelt døper folk barna sine i Søndre Høland. Tallet har de siste årene ligget på rundt 90 prosent, hvilket viser at folk holder fast på tradisjonene.

Sognepresten sier han ikke har mottatt mange reaksjoner etter at hans syn på kirkelig vielse av homofile og lesbiske ble kjent gjennom en tidligere artikkel i Indre Akershus Blad. Øvstegård vil benytte seg av reservasjonsretten og si nei dersom han blir spurt om å vie likekjønnende. http://www.indre.no/kirke/homofili/nyheter/mener-ekteskapet-er-forbeholdt-kvinne-og-mann/s/5-25-29161

– Jeg skjønner at å stå for kirkens gamle syn i denne saken vekker reaksjoner, og de går i alle retninger, sier han og legger til: – Jeg har foreløpig ikke mottatt avmeldinger til kirkelige handlinger på grunn av saken.

Kommentarer til denne saken