Ordfører-opprop mot asyldebatten

Aurskog-Høland-ordfører Roger Evjen og resten av Ap-ordførerne i Akershus etterlyser mer diskusjon om integrering i stedet for grensekontroll.

Aurskog-Høland-ordfører Roger Evjen og resten av Ap-ordførerne i Akershus etterlyser mer diskusjon om integrering i stedet for grensekontroll. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

BJØRKELANGEN: – Vi må dreie debatten fra å snakke om grensekontroll til å snakke om integrering, sier ordfører Roger Evjen.

DEL

Ap-ordførerne i Akershus tar et oppgjør med asyldebatten.

– Dette er en beskjed til regjeringen. Vi må få debatten ned på et annet nivå, sier ordfører Roger Evjen i Aurskog-Høland til indre.no

Han er en av de 14 Ap-ordførerne i Akershus som har signert et opprop. Ordførerne er lei av debatten om grensekontroll og hvem som skal få opphold eller ikke i Norge.

– Vi må i stedet snakke om integrering. For oss som kommuner handler det om å gjøre integreringsjobben, og møte menneskene. Vi må få dette til å handle om mennesker, og ikke en ugrei debatt slik den foregår fra regjeringens side, sier Evjen.

– Vi er klare

Ap-ordførerne i Akershus står sammen for å sørge for en god integrering av flyktninger. «Vi er klare – er regjeringen det?», spør ordførerne i oppropet.

«Nå er det på tide reise en mye viktigere debatt; hvordan skal vi hjelpe og integrere de som har rett på vår beskyttelse», står det videre.

Roger Evjen påpeker at Aurskog-Høland kommune har tatt imot flyktninger tidligere, men ikke i samme omfang som nå.

– Og ingenting tyder på at vi vil motta færre i framtida, sier Evjen.

Mandag vedtok kommunestyret i Aurskog-Høland å ta imot 31 flyktninger i år (hvorav 6 mindreårige) og 40 neste år (hvorav 15 mindreårige).

– Jeg synes vi hadde en god debatt om bosetting av flyktninger. Alle partier er interesserte i å gjøre en jobb for å bosette de som har fått opphold, og det er små nyanser som skiller oss, mener ordføreren.

Samarbeid med nærmiljøet

I Ap-ordførernes opprop står det at de skal løfte sammen for å få til en best mulig integrering. Blant annet skriver de at kommunene må samarbeide med næringsliv, lag og foreninger for å få til dette. Og det må til en omstilling i kommunene.

– Dere kommer med forpliktelser også. Hvordan skal de følges opp i Aurskog-Høland?

–  Vi må ta initiativ overfor lokale lag og foreninger. Vi må invitere folk inn, og finne en naturlig møteplass.

Ordføreren legger til at Aurskog-Høland aldri før har tatt imot mindreårige flyktninger.

– Vi har ikke noe apparat for det, så vi må lage tjenestene, og få dem slik at de er tuftet på verdier i forhorld til menneskene vi skal møte. Vedtaket er såpass ferkst at vi ikke har kommet i gang, men vi må lage oss en strategi og ta noen grep.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken