(Romerikes Blad)

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld, og flammer og tykk røyk veltet opp fra den berømte kirkebygningen. Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu død og oppstandelse da de besøkende måtte evakuere bygget.

Kampen mot flammene pågikk intenst i flere timer, og det var lenge uvisst Paris-ikonet kunne reddes i det hele tatt. Men ved 23-tiden opplyste brannsjefen i Paris, Jean-Claude Gallet, at reisverket og de to tårnene i katedralen trolig er reddet.

President Emmanuel Macron besøkte brannåstedet og holdt en kort tale sent mandag kveld foran Notre-Dame, følelsesladet og med tårer i øynene.

– Det verste er unngått, sa Macron.

 

Samler inn

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente turistattraksjonene i Europa med rundt 14 millioner besøkende hvert år. Katedralen ble bygget i 1163 og er blitt bygget på i flere omganger. Notre-Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen midt i Paris.

– Den er vår historie, vår litteratur, våre fantasier, stedet der vi har opplevd alle våre største øyeblikk. Vi vil gjenoppbygge Notre-Dame sammen, sa presidenten.

Han la deretter til at han vil hente inn de beste talentene til arbeidet og be om internasjonal hjelp. En internasjonal innsamlingsaksjon for å gjenoppbygge Notre-Dame vil lanseres allerede tirsdag.

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, var for øvrig ute allerede mandag kveld og sa at det vil støtte Frankrike i arbeidet med å få gjenoppbygget Notre-Dame.

Katedralen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991.

Fra hele verdens strømmer sympatierklæringene inn fra statsledere og kjente kulturpersonligheter.

 

Parisere i sjokk

Mens brannen var på sitt verste stimlet tusenvis av parisere og turister sammen i gatene og langs Seinen. Ved 20-tiden kunne man ifølge nyhetsbyrået AFP høre gisp fra folkemengden da de ble vitner til at spiret og store deler av taket kollapset. Én time senere spredte brannen seg til et av katedralens to ikoniske 69 meter høye tårn.

Bilder fra den franske hovedstaden viser gråtende parisere i sjokk, og erkebiskopen i Paris oppfordrer prestene til å ringe med kirkeklokkene, og til å åpne kirkene sine for bønn for katedralen.

Grupper av mennesker sang «Ave Maria» og andre salmer spontant i kor mens tårene rant.

– Folk er målløse

Norske Nina Sandaker Wehn er i den franske hovedstaden på ferie med sin mann og deres to barn. Da familien oppdaget brannen, sto det kjente landemerket i enorme flammer. Wehn beskrev gater stappfulle med folk.

– Folk er målløse og i sjokk. De er triste og lei seg, men det er helt stille og rolig i gatene – alle står og ser på, sa hun til NTB.

Den norske turisten sier at det til tross for den kraftige brannen, var klar luft ved 21-tiden. Hun sa at røyken steg rett opp.

Restaurering

Det har den siste tiden pågått restaureringsarbeider på taket av katedralen, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til dette.

Det er meldt om at én brannmann er skadd i brannen, ifølge Reuters.

Påtalemyndigheten sier i en uttalelse mandag kveld at de etterforsker brannen i Paris-ikonet som en ulykke per nå.

De utelukker på nåværende tidspunkt at det er snakk om brannstiftelse, inkludert mulige terrorrelaterte motiver.

I tillegg til å få kontroll på flammene har redningsmannskapene forsøkt å redde den verdifulle kunsten som er oppbevart i kirken. Det er ennå ikke kjent hvor mye av dette arbeidet som har lyktes.

 

Fakta om Notre-Dame-katedralen

 • Notre-Dame er en gotisk katedral på øya Île de la Cité i Seinen i sentrum av Paris.
 • Katedralen ble påbegynt i 1163 og sto ferdigstilt rundt 1250.
 • Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.
 • Notre-Dame er bygd med fem skip, tverrskip og kor med utvendige kapeller og gravmæler. Den har to 69 meter høye rett avkuttede tårn i vest, og spir over midtkrysset.
 • Det store rosevinduet vest i katedralen og tverrskipenes glassmalerier er fra 1200-tallet.
 • Vestfasaden av katedralen er rikt dekorert med skulpturer og tre portaler, der midtportalen fremstiller Dommedag.
 • Etter store ødeleggelser, særlig på 1700-tallet, ble kirken gjennomgripende restaurert mellom 1843–64.
 • (Kilde: Store Norske Leksikon)

Fakta om historiske øyeblikk i Notre-Dame

 • Den gotiske katedralen Notre-Dame ble påbegynt i 1163 og sto ferdigstilt rundt 1250.
 • Før den var ferdigstilt ble katedralens mest verdsatte relikvier, Jesu tornekrone og en bit av Jesu kors, hentet til Paris fra Det bysantinske rike av kong Ludvig den IX i 1238.
 • Den 16. desember i 1431 ble den engelske kong Henrik VI også kronet til konge av Frankrike i Notre-Dame. Etter dette skjedde flere kroninger og kongelige ekteskapsinngåelser i kirken.
 • I 1455, 24 år etter at Jeanne d'Arc ble brent på bålet for kjetteri, dro moren Isabelle Romée til Notre-Dame og kjempet for sin datters ettermæle. I 1909 ble Jeanne d'Arc beatifisert, i 1920 kanonisert, og hun fikk egen statue i Notre-Dame.
 • Under Den franske revolusjon i 1789 ble kirken utsatt for plyndring, men ble reddet fra totalødeleggelse av Napoleon Bonaparte, som utropte seg selv til keiser over Frankrike der inne.
 • 2. desember 1804 kronet Napoleon Bonaparte seg selv til Napoleon 1, satt krone på kona Joséphines hode og en laurbærkrans av sølv på sitt eget i Notre-Dame. Han lot seg samtidig utrope til konge av Italia.
 • Forfatter Victor Hugo levendegjorde kirken i klassikeren «Ringeren i Notre-Dame» i 1831, om pukkelryggede Quasimodo og vakre Esmeralda.
 • 26. August 1944 ble det holdt gudstjeneste for å feire frigjøringen av Paris etter 2. verdenskrig.
 • I 1956 blåste Anthony Quinn og Gina Lollobrigida liv i historien om «Ringeren i Notre-Dame» i rollene som Quasimodo og Esmeralda i kinofilmen som tok verden med storm. Walt Disneys animerte versjon kom i 1996.
 • I 1970 ble general Charles de Gaulle gravlagt fra kirken, en svært sjelden hyllest. De Gaulle ledet Frankrike under annen verdenskrig mot Hitlers Tyskland og regnes som grunnlegger av den femte franske republikk.
 • 2013: 1.500 personer ble evakuert da Dominique Venner, en kjent fransk essayist og samfunnsdebattant på ytre høyre, tok sitt eget liv ved alteret i Notre-Dame.
 • 15. april 2019 ble store deler av Notre-Dame totalskadd i brann.
 • (Kilder: NTB arkiv, SNL, Napoleon.org , Joanne of arc info og AFP)