(Romerikes Blad)

Flyselskapet har 18 maskiner av denne typen.

Flyulykken i Etiopia gjør at Norwegian setter alle sine fly av typen Boeing 737 MAX 8 på bakken midlertidig.

En gjennomgang Dagens Næringsliv har gjort viser at til sammen fem flyginger knyttet til Oslo er berørt.

En avgang som er ankommet fra Warszawa til Oslo, står allerede på bakken. Et fly fra Milano på vei til Oslo var ved 16-tiden over Tyskland. En avgang fra Oslo er allerede landet på Madeira. En flyging er på vei fra Oslo til Malaga og er i lufta over Danmark, mens et fly er på vei fra Oslo til Gran Canaria og ligger i ettermiddag utenfor Portugal tirsdag ettermiddag.

Tett dialog

Selskapet skriver i en pressemelding at europeiske luftfartsmyndigheter har sendt ut anbefaling om at operatører av flytypen setter disse på bakken.

Norwegian har derfor valgt å sette sine 18 Boeing 737 MAX 8 på bakken inntil videre. Selskapet skriver at de er i tett dialog med luftfartsmyndighetene og flyprodusenten Boeing, og følger deres anbefalinger og instrukser. Norwegian vil gjøre sitt ytterste for å ivareta kunder som blir berørt.

– Norwegian har valgt å sette våre Boeing 737 MAX 8 på bakken inntil videre etter anbefaling fra flere luftfartsmyndigheter. Når luftfartsmyndighetene gir råd om dette følger vi naturligvis deres anbefaling. Vi beklager til passasjerer som blir berørt av dette, men sikkerheten til våre passasjerer og ansatte kommer alltid først, sier Norwegians flygesjef Tomas Hesthammer.

Norwegian har mer enn 110 Boeing 737–800 i flåten. Disse vil ikke bli berørt. Det blir heller ikke selskapets Dreamlinere som benyttes på langdistanseruter.

Ulykke med flytypen

Årsaken til at en lang rekke av flyselskapene som opererer 737 MAX setter flyene på bakken, er flyulykken sist søndag der et 737 MAX 8 fra Ethiopian Airlines styrtet etter avgang fra flyplassen i Addis Ababa.

Alle 157 om bord omkom i ulykken.

Årsaken til ulykken er enda ikke kjent, men har flere fellestrekk til en ulykke i oktober 2018 der et annet 737 MAX fly styrtet under avgang i Indonesia. Begge flyene var kun få måneder gammelt.

De siste dagene har flere land, blant annet Singapore, Australia og Kina innført forbud mot at flyselskap får fly sine 737 MAX. Det inntil det foreligger nærmere opplysninger om årsaken til sist søndags ulykke.

Ny versjon av populær flytype

Boeing 737 MAX er den nye versjonen av de populære Boeing 737 flyene som både SAS og Norwegian har mange av i sin flåte. Det første flyet av den nye generasjonen ble levert til et flyselskap i 2017. I dag er det rundt 350 slike fly som er levert til selskap verden over.

Ved siden av Norwegian flyr også Icelandair fra Island, TUI fra Storbritannia og Enter Air fra Polen denne nye versjonen av 737 i Europa.