Fet-speidere deltok i NM

Gaupepatruljen fra Fetsund konkurrerte i helga i NM i speiding etter at de vant kretskonkurransen i Romerike. F.v. Guro Carlstad (15), Emil Elvnes (14), Håkon Honstad (14) og Bettina Grov (16). Foto: Daniel Widnes

Gaupepatruljen fra Fetsund konkurrerte i helga i NM i speiding etter at de vant kretskonkurransen i Romerike. F.v. Guro Carlstad (15), Emil Elvnes (14), Håkon Honstad (14) og Bettina Grov (16). Foto: Daniel Widnes Foto:

Av

I helgen reiste åtte speidere fra Fetsund KFUK-KFUM-speidere til Nøtterøy for å kjempe om norgesmestertittelen mot 800 andre speidere fra hele landet.

DEL

NM i speiding er en lagkonkurranse, der speidere mellom 10 og 16 år jobber sammen i patruljer for å løse oppgaver og samle poeng. Patruljene Gaupe og Tiur har begge deltatt på norgesmesterskapet tidligere.

– Vi er med for fjerde gang, sier patruljefører i Gaupe Guro Carlstad (15). – Hovedfokuset er ikke på å vinne, men på å kose oss, fortsetter hun.

Som i andre norgesmesterskap er det de beste mot de beste. Alle patruljene i NM må kvalifisere seg på kretskonkurranser. Gaupe ble best av patruljene i Romerike, og forteller at innsatsen i NM går jamt bra.   

Gjennom helga konkurrerer speiderne i ulike konkurranser, slik som teorioppgave, orientering, førstehjelp og utendørs matlaging. Tiur har en klar favorittoppgave.

– Vi liker førstehjelp best, for det kan vi en del om, sier Sigurd Straumann (13). Også Tiur har deltatt på NM tre ganger før, og ser ut til å trives på arrangementet.

– Vi er her først og fremst for å ha det gøy, ikke for å vinne, fortsetter Straumann. Patruljen innrømmer at de gjerne skulle slått Gaupe, men at de er fornøyde med en topp 100 plassering.

Speiderne synes det er kult å delta på NM. Bettina Grov (16) innrømmer at hun droppet håndball til fordel for speideren i helga. Til slutt endte Gaupe endte på en 14. plass og Tiur på 98. plass etter helgas oppgaver.

– Det er mange som ikke vet hva NM i speiding går ut på. Vi møter nye utfordringer og må samarbeide. Det er mye mer enn bare spikking, slår Gaupepatruljen fast.

Fakta:

Arrangør: Vestfold krets i Norges speiderforbund og i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Sted: Oserød skole i Færder kommune på Nøtterøy.
Deltakere: Cirka 800 speidere, fordelt på 120 lag/patruljer.

NM i speiding er ikke helt ulikt andre norgesmesterskap, også her konkurrerer deltakerne, speidere mellom 10 og 16 år, i det de er best i. NM i speiding er en lagkonkurranse. NM i speiding har vært arrangert hvert år siden 1989 i ulike landsdeler, sist i Hedmark i 2017.

En hel helg går med til ulike konkurranser, både praktiske ute i skog og mark, og teoretiske oppgaver på konkurranseområdet. Førstehjelp, byggverk, orientering og samfunnskunnskap er noen av oppgavene speiderne skal innom. Noen oppgaver er faste hvert år, mens andre varierer. Kreativitet, kunnskap og ferdigheter, også innen ledelse og samarbeid, er avgjørende i konkurransen. Søndag ettermiddag kåres de stolte vinnerne av dette årets NM. Vinnerpatruljen får navnet sitt inngravert på et vandretrofé, som blir stående i deres speiderhus helt fram til neste NM.

Speideren i Norge

Speideraktiviteten i Norge drives av Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere. Til sammen er vi over 30 000 speidere fordelt på omtrent 750 grupper over hele landet.

Få nyhetene rett på din mobil!

Last ned appen indre.no, og få varsel på mobilen om de viktigste hendelsene og nyhetene.

For iPhone

For Android

Artikkeltags