Legg ut på en historisk vandring

Spektakulært: Vandrer du kulturstien fra Bingsfoss og sørover langs Glomma, kommer du snart til det som på folkemunne er kalt Den spanske armada ved Bingen Lenser. De 51 steinkarene ble brukt under tømmerfløtingen på 1800-tallet og er Sørums mest monumentale kulturminner. FOTO: ØYSTEIN SØBYE

Spektakulært: Vandrer du kulturstien fra Bingsfoss og sørover langs Glomma, kommer du snart til det som på folkemunne er kalt Den spanske armada ved Bingen Lenser. De 51 steinkarene ble brukt under tømmerfløtingen på 1800-tallet og er Sørums mest monumentale kulturminner. FOTO: ØYSTEIN SØBYE

Artikkelen er over 1 år gammel

Du må gjerne gå en tur på stien og søke skogens ro. Eller du kan gå en tur på kulturstien langs Glomma og søke spor fra fortiden.

DEL

(Romerikes Blad)  

Er du i vanlig god form og samtidig klar for noen kapitler lokal kulturhistorie, er dette en svært innholdsrik tur.

Langs vestsiden av Bingsfossen er det merket opp en flott natur- og kultursti. Den kan du følge fra parkeringsplassen nedenfor kraftverket ved Bingsfoss og videre sørover langs Glomma til Rømuas utløp. Deretter i en sløyfe over Korpefjellet og tilbake langs den såkalte Taterstien. Det er satt opp informasjonstavler, anlagt bruer og trapper over gjerder.

Hilsen fra tidligere tider

Stien tar deg gjennom et storslått landskap, med gårder, åkrer og mange fine kulturminner. Hele tiden har du utsikt over Glomma.

Først går turen noen hundre meter over knauser, gjennom åpen furuskog og forbi Romerikes eneste helleristninger. Det er skiltet til svaberget og ristningene, som kan være om lag 3.000 år gamle.

Turen går videre innover blomstrende beiteenger. Etter hvert passerer du både hustufter av lenseplasser, Elvestad sundsted og Bingenevja. Videre kommer du til utløpet av sideelva Rømua  hvor den 11 meter lange og to tonn tunge Sørumbåten fra rundt 170 f.Kr. ble funnet. Denne båten, også kalt stokkebåten, er Norges eldste og dukket opp av elvemudderet etter vårflommen i 1993.

Nede ved elva finner du ei tavle med informasjon om funnet. I dag er båten utstilt på Norsk Sjøfartsmuseum i Oslo, men en kopi kan ses ved Fetsund Lenser.

Enorme kulturminner

Når du har fulgt turstien et stykke sørover fra Bingsfossen, til der hvor Glomma svinger og vider seg ut, dukker det opp et stort antall lensekar ute i elva. Det er Bingen Lenser, det mest monumentale av alle kulturminner i Sørum. De 51 karene, som er laftet opp av tømmer og fylt med stein, ligger spredd utover et stort område i elva. Mellom disse karene ble lensene festet for sortering av tømmeret. I 1861 kom det jernbanebru over Glomma ved Fetsund. Fordi tømmerflakene ikke kom fram mellom brukarene, ble sorteringsanlegget flyttet til Fetsund. Men helt fram til fløtinga opphørte i 1985, ble Bingen Lenser brukt som såkalte «atthaldslenser».

Nå følger du Taterstien sørover til Falldalen i Fet. Den er litt brattere og mer kronglete enn den du har gått på så langt. Stien har fått navnet sitt fra det at fantefølger og tatere heller fulgte denne kronglestien enn hovedveien på østsiden av elva.

Gammel kulturmark

Stien går gjennom trolsk gammelskog, og flere gamle husmannsplasser passeres. Bygningene er for lengst rast sammen, men fremdeles blomstrer marianøkleblom på vollene, og ripsbusker og epletrær viser at du er på gammel kulturmark.

Når Taterstien kommer ned i Falldalen, må du ta veien fatt ned til Fetsund sentrum. Derfra fortsetter du på opparbeidet turvei langs elva og ned til Fetsund Lenser.

Store deler av turen er lettgått, og det er minimalt med stigning, bortsett fra på partiet mellom Hammeren i Sørum og Fetsund, hvor det er litt stigning. Turen er uansett en fin måte å få mosjon, naturopplevelser og en solid porsjon kulturhistorie underveis.

God tur!

Artikkeltags