(Siste)

De fleste fryser på ryggen ved tanken på å møte hoggorm på varme sommerstier. Men små hunder kan i verste fall dø av hoggormbitt.

– I løpet av hoggormsesongen mellom april og november får vår klinikk inn 10-15 hunder som er bitt av hoggorm, sier Tor Kvinge, daglig leder ved Dyresykehuset AniCura i Bergen.

– De fleste blir bra igjen med behandling, men jeg har opplevd at hunder mister livet etter hoggormbitt, forteller han videre.

På landsbasis regner man med at drøyt 20 hunder dør årlig av hoggormbitt.

Forsikringsselskapet Tryg bekrefter det Kvinge sier, og kan fortelle om flere skademeldinger om hunder med slike bitt i disse dager.

– De fleste hunder som blir bitt av hoggorm blir kraftig påvirket. Hoggormgift kan gi svært alvorlige skader, og det er derfor viktig at man tar med hunden sin til veterinær så fort som mulig, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

I den varme årstiden er hoggormbitt relativt vanlig på hund. Som oftest blir hunden bitt i ansiktet eller på forbeina.

– Det er ikke alltid lett å vite om hunden er bitt eller ikke. Kontakt veterinær om du er i tvil, eller om du vet at hunden din er bitt. Du kan som regel se bittstedet, enten ved å se to røde bittmerker eller at det har hovnet opp og blitt rødt, forklarer veterinær Tor Kvinge.

Saken fortsetter under bildet.

 

Han ber hundeeiere se etter følgende symptomer:

– Vær på vakt for akutt halting og smerte. Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, uttaler Kvinge.

Hunden bør holdes i ro og hvile ettersom giften sprer seg fortere dersom hunden er i aktivitet, sier Kvinge.

– En liten hund kan bæres bort fra stedet, og om det er mulig bør heller ikke en stor hund gå mye. Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og man skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet med forbindelser. Veterinær skal alltid oppsøkes så snart som mulig, understreker Tor Kvinge. (ANB)