«Kan folk være så snill å vaksinere seg nå, og ikke snakk om bivirkninger her. De er så bagatellmessige i forhold til det helvete mange står i nå at jeg gidder ikke å høre på det. Alle snakker om helsevesenet, det skjønner jeg godt, men de har da tross alt en jobb og inntekt, selv om det er et vanvittig press på jobben.

Syns så vanvittig synd på alle i uteliv/hotell- og kulturbransjen. Mange her styrer nå mot konkurser og arbeidsledighet i 2022.

Livsverk smuldrer bort».

Dette er deler av musikant Geir Fagermoens Facebook-status denne uka.

Videre i setskogingens status heter det også at «Jeg er så glad for at jeg ikke har all inntekt fra musikken. Har egentlig mest lyst til å slutte med alt som har med musikk og kultur å gjøre når en ser hvor lite viktig de som styrer synes det er verdt for et samfunn».

– Jeg føler at vi som driver med kultur blir tatt gang på gang. Det er en smeltedigel med koronasmitte i samfunnet nå. Likevel kunne tusenvis av fotballfans sto tett i tett den siste Tippeliga-runden, mens vi må spille for nesten tomme saler. Det er flere enn meg i kulturbransjen som er provoserte, konstaterer Fagermoen.

Har solgt 133 billetter til februar-konsert

Til daglig driver Geir Fagermoen et «altmuligmannsforetak» der han og Freddy Bakker tar håndverksjobber, men han presiserer at 15-20 prosent av inntektene kommer fra ulike musikalske prosjekter.

– 12. februar har jeg etter planen premierekonserten med Elton John-prosjektet Made in England, sammen med et titalls andre musikere i KulturArena Aurskog-Høland. Vi har allerede lagt ned betydelige ressurser i forkant. Nå spørs det. Til nå har vi solgt 133 billetter.

– Jeg forstår at puber og mindre steder uten faste, nummererte seter, må stenge ned, men med 100-150 tilhørere i kultursalen, er det null problem å holde meteren. Der kunne myndighetene differensiert, påpeker sangeren.

Han understreker at det ikke er synd på ham.

– Jeg er mer bekymret for de som lever av kultur på heltid, ikke nødvendigvis de største A-kjendisene, de får gode kompensasjonsordninger, men de som sliter fra før med å få endene til å møtes. Når alt stenges ned, er det også fare for at etterveksten og aktiviteten i breddekulturen vil forvitre. Dette vil gå ut over alle på sikt - ikke minst publikum.

Petter Simonsen fra Skulerud opplyser at alle hans planlagte konserter fram til 8. januar er avlyst eller utsatt og at det medfører et betydelig økonomisk tap midt i høysesongen.

– Allerede i midten av november merket vi et gradvis svinnende billettsalg. Jeg forstår at folk nå er forsiktige. Når det gjelder kompensasjonsordningene, er jeg og mine rådgivere i ferd med å summe oss, og prøver å få litt oversikt.

God konserthøst

Simonsen presiserer at han hadde veldig gode konsertmåneder i august, september, oktober og november i år.

– Det er jeg takknemlig for. Jeg har vært så aktiv jeg kan, innen forsvarlige rammer i hele koronatida og er i full gang med å legge omfattende planer foran 2022. Jeg forstår at situasjonen er dramatisk for mange. Meg går det bra med, men jeg ser jo at kulturlivet lider. Jeg er spesielt redd for aktiviteten til barn og unge.

Ole Johannes Åleskjær fra Setskog arbeider som frilanser i tekstforfatter/komponistfaget på heltid.

Han forteller om magre tider.

– Jeg og broren min, Jørn, var med på en utgivelse sammen med amerikaneren Gary Olson i 2020. Vi hadde en del spilling på BBC og store, tyske radiostasjoner, men den omfattende oppfølgingsturneen måtte avlyses. Nå er vi i kontakt med en rekke arrangører i Tyskland om konserter utpå våren, men dette er det jo også usikkert om vi får gjennomført, forteller Åleskjær.

I motsetning til Simonsen og Fagermoen, er ikke Åleskjær like avhengig av konserter for å få de økonomiske hjulene til å gå rundt.

– Bandet mitt, Loch Ness Mouse, rakk tre konserter mens samfunnet var åpent igjen i høst. Ellers søker jeg på kunstnerstipender og lignende for å få det til å gå rundt, men under hele koronatida har det vært mindre å gjøre. Det er vanskelige tider for frilansing. Etter hvert må jeg kanskje ta meg en samlebåndsjobb for å få endene til å møtes, avslutter Åleskjær.