NAF anbefaler bileiere å sette av tid i påsken til en vårrengjøring av kjøretøyet.

– Det er viktig å få vekk skitt fra salt og slaps nå når våren har gjort sitt inntog, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

I løpet av vinteren samler det seg asfaltflekker og flyverust på bilen. Flyverust danner seg når partikler fra lufta fester seg på lakken, men det kan enkelt fjernes, ifølge NAF.

Finn en plass i skyggen og bruk avfetting på tørr bil for å rense vekk den verste skitten. Avfettingen sprayes på fra vinduene og ned, men NAF råder bileierne til å bruke litt ekstra i hjulbuene og på felgene.

Etter å ha latt avfettingen virke i noen minutter, kan du spyle av bilen. Kjemikaliene virker best hvis man spyler nedenfra og oppover.

– Må sette av noen timer

Neste steg på veien mot ren bil er å vaske kjøretøyet med svamp og såpevann.

– For ikke å dra skitt oppover bilen er det lurest å vaske med svamp fra toppen av bilen og nedover, råder kommunikasjonsrådgiver Sødal i NAF.

Saken fortsetter under bildet.

Bilen spyles deretter ren for såpe ved å spyle ovenfra og nedover.

– Når du har brukt avfetting og vasket bilen, er det lurt å ta en sjekk om det er igjen nupper i lakken. Nuppene er flyverust og asfaltrester. Det er mest av det nederst på dørene og bakluka, forklarer Sødal.

Sødal legger til at man kan bli kvitt nuppene ved å bruke clay eller andre rensemidler. Han anbefaler å spørre etter det og om hvordan man bruker det i en butikk som selger bilrekvisita.

Anbefaler innvendig vask

Deretter bør bilen poleres. Lakken er nemlig uten beskyttelse etter vasken, selv om bilen ser ren og fin ut.

– Jeg forstår at mange synes det er omfattende å gjøre alt dette med bilen, og du må faktisk sette av noen timer. Vil du bruke tiden på noe annet eller ikke føler at du er flink nok til å polere, er det mulig å sette bort jobben til proffer, sier Sødal.

Til slutt råder Sødal folk til å vaske bilen innvendig. Det innebærer å ta ut alle gulvmattene og spyle dem skikkelig, støvsuge og tørke interiøret.

– Rutene er også skitne innvendig. Det synes ikke så godt, men i lav sol vil du merke at sikten blir dårligere fordi det ligger en film med skitt på innsiden av frontruten. Det som fjerner denne filmen best er vann med noen dråper salmiakk i. Da løsner skitten, og du får klar sikt, avslutter han.