Gå til sidens hovedinnhold

Nå må du huske å stille klokka

Artikkelen er over 1 år gammel

Klokka skal stilles frem. Det gir deg én time mindre søvn.

Noen ting er som før, natt søndag 29. mars stiller vi klokka én time fram og går fra normaltid til sommertid.

– Når vi stiller klokka fram, blir natta en time kortere. Vi kan heldigvis glede oss over lysere kvelder framover, sier næringsminister Iselin Nybø.

Hun har ansvar for Justervesenet, og dermed også full kontroll på nøyaktig tid her i landet.

Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig, hvor hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken.

Europakommisjonen la i 2018 frem forslag om å avvikle ordningen med å stille klokka frem og tilbake. Nå lurer mange på hva som er status for forslaget. Det er fortsatt uvisst. Rådet har ikke vedtatt forslaget som EU-kommisjonen har lagt fram, og som EU-parlamentet gikk inn for i fjor.

– Jeg vet at det er mange som mener mye om å stille klokka. Skulle forslaget bli vedtatt i EU, blir det opp til hvert EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Da må også Norge ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, sier næringsministeren.

De aller fleste digitale klokkene stiller seg heldigvis av seg selv. Men søndag bør du gå over armbåndsuret, stekeovnene og klokken i bilen for å vite hvor mye klokken er.

Kommentarer til denne saken