Grethe (70) sprer sangglede

Grethe Halvorsrud er en sprek og aktiv, og spesielt blid 70-åring, og raus med gode klemmer. Hun tenner lys for små og store med musikalske gleder, og besøker jevnlig sykehjemmene i Aurskog-Høland. Foto: Bodil Stigen Dammerud

Grethe Halvorsrud er en sprek og aktiv, og spesielt blid 70-åring, og raus med gode klemmer. Hun tenner lys for små og store med musikalske gleder, og besøker jevnlig sykehjemmene i Aurskog-Høland. Foto: Bodil Stigen Dammerud

Av

Grethe Halvorsrud er viden kjent som musikalsk gledesspreder for små og store.

DEL

Indre fikk nylig slå følge med Grethe Halvorsrud, født Bergersen, fra Aurskog.

Hun var på vei til Hemnes sykehjem sammen med storesøster Åse, som er nesten 18 år eldre og eldst blant to gutter og fire jenter. Søstrene håndhilser på alle med en god klem og møter stor gjensynsglede.

Grethe ønsket velkommen til kosestund. Med tanke på høsten startet hun med sangen «En sommer er over».

Blant publikum satt fire damer med navnet Randi! Til ære for dem tok hun «Kjære du mi Randi» med fin innlevelse. Ei av Randinene kjente de godt fra barndommen i Aurskog.

Hun ble rørt da Grethe fortsatte med «pappasangen», som Josef Bergersen elsket å framføre. Han var en dyktig sanger og gitarist! «Han er min sang og min glede» favnet også pinsemenigheten de vokste opp med. Et trygt ankerfeste, og hun minnes mamma Ragnhild sang fint i Ulviken Kvinneforening.

LES OGSÅ: 47 røykfrie år!

Født med gladtone

På et småbruk ved elva nedenfor Ulviksjøen, vokste Grethe Halvorsrud opp med en stor og sangglad musikkfamilie. 70-åringen fikk en fantastisk barndom på småbruket, der hun og familien flytta til mens barna Vivian og Finn Roar var små.

– Når hadde du din første opptreden?

– Det var som 12-åring i 1961 for Dyrevennforeningen på Søndre Mangen. Søstera mi Bodil var aktiv der. De sendte rundt hatten og fikk 19 kroner og 61 øre. Mye å få den gang på min alder.

Musikklivet til Grethe har mange sidespor, som gode sangstunder med søster Gunbjørg mens barna vokste opp. Korsang er ikke ukjent.

– Vi hadde kor ved Haneborg barneskole. Flest jenter, mens brødrene mine, Ragnar og Øivind, var aktive i korpset.

Som 14-åring begynte hun i Aurskog Sangforening i alt-rekka, og ble ellers oppdaget av Torstein Flateby i dansebandet Torsteins på en eldrefest i 1982, videre i Lothars, der hun fortsatt er med. Hun fremhever en spesiell glede, når hun underholder for demente på Dagsenteret i kommunen.

– De lyser opp når de hører sang og musikk og synger gjerne med. Det er stort å høre latter når språket er sterkt redusert, og det kan komme tårer, når minner dukker opp. Musikk er følelser, understreker hun.

Tradisjonsrike juletrefester

Det som gleder Grethe Halvorsrud aller mest, er å bidra i den søte juletid, inkludert å lede flere generasjoner rundt et juletre med tindrende barneøyne.

– Jeg var veldig nervøs første gang jeg skulle lede en juletrefest. Det er mange år siden. Han som egentlig skulle lede festen ble syk.

For Løken Sanitetsforening, stiller hun trofast opp på Løken og omegn kulturbygg. Der traff hun ektemannen Arne fra Hornåseng. I dag har de fire, flotte barnebarn fra 23 til ni år som spiller fløyte og kornett i korps, dyktig gitarist, og ei av jentene går musikklinja på videregående med fokus på piano og sang.

– En stor glede å høre på dem, avslutter Grethe Halvorsrud med stolthet i blikket.

Hun er blant 16 musikalske talenter fra området rundt Ulviksjøen.

Les mer her: Ulviksjøfolket er sjølforsynt med underholdning!

Sigmund Nordengen (bak t.v. spiller trekkspill i Wescoppen), Tor Holth (har spilt i Wescoppen i en årrekke og har også tidligere vært med i sangkor og spiller i Aurskog musikkorps), Hans Ulviken, Hans Olav Balterud, Pål Sverre Myrvold Hartman, Ronny Stenberg, Carl Martin Myrvold Hartman, Pål Hartman, Martin Halvorsrud Moe, John Henry Myrvold Hartman, Trude Bergum (Tor og Laila Holths barnebarn, som er med i Aurskog skolekorps), Tiril (Tor og Lailas barnebarn, som er med i Aurskog skolekorps), Laila Holth (er med i Wescoppen), Grethe Halvorsrud, Lene Anett Killingmo og Totto Johansen er alle musikalske - og alle bor i de grisgrendte strøkene rundt Ulviksjøen, eller Floen, som det heter på kartet.

Sigmund Nordengen (bak t.v. spiller trekkspill i Wescoppen), Tor Holth (har spilt i Wescoppen i en årrekke og har også tidligere vært med i sangkor og spiller i Aurskog musikkorps), Hans Ulviken, Hans Olav Balterud, Pål Sverre Myrvold Hartman, Ronny Stenberg, Carl Martin Myrvold Hartman, Pål Hartman, Martin Halvorsrud Moe, John Henry Myrvold Hartman, Trude Bergum (Tor og Laila Holths barnebarn, som er med i Aurskog skolekorps), Tiril (Tor og Lailas barnebarn, som er med i Aurskog skolekorps), Laila Holth (er med i Wescoppen), Grethe Halvorsrud, Lene Anett Killingmo og Totto Johansen er alle musikalske - og alle bor i de grisgrendte strøkene rundt Ulviksjøen, eller Floen, som det heter på kartet.Artikkeltags