(Siste)

[broom.no]  Det trenger ikke være store smellet. Kanskje ser du ikke noen skade heller med én gang. Men så legger du merke til det: Steinsprutskaden i frontruten. Det synlige beviset på at du har blitt truffet av noe hardt rett i fleisen.

Steinsprut er en type skade få kanskje reflekterer særlig over, men som koster forsikringsselskapene store summer. Hele 1,5 milliarder kroner i året, viser tall fra Finans Norge.

Våren skiller seg ut

– Våren er høysesong for denne type skade. Når snøen smelter, blir småsteiner og annet rask i veibanen virvlet opp og smeller inn i frontruten. Det sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Beregninger selskapet har gjort viser at 700 bileiere daglig må ta turen innom et verksted i år for å reparere ruten.

Alternativt må den skiftes ut.

 

– Steinsprutskader er det mye av gjennom hele året, men våren skiller seg ut som de månedene med flest skader. Veier som har vært strødd med sand er mer utsatt enn veier som kun har vært saltet, uttaler Voll.

Fire millioner hver dag

Alle som har kjørt bil en stund har nok opplevd at det har sagt «pang» når en er ute og kjører. Noen ganger resulterer dette i en steinsprutskade i lakken, men ikke sjelden ender en opp med en liten «rose» i frontvinduet.

Hele 249.682 personer i Norge måtte på verksted for å reparere ruten i 2016.

– Skadene koster fire millioner kroner, hver eneste dag, men bilistene slipper billig unna, sier Voll.

Han legger til:

– Siden vi snakker om svært store kostnader for forsikringsbransjen, ønsker vi at kunden velger å reparere ruten, istedenfor å skifte den. Dette er gratis for kundene som har kasko eller delkasko. Må ruten skiftes, må kunden normalt ut med en egenandel på 2.000 kroner.

Antatt skader blir flere, samtidig som de også blir dyrere.

I 2016 økte antall steinsprutskader med 5,1 prosent, mens erstatningene økte med 8,1 prosent. (ANB)

Tips for å unngå steinsprut

• Holde god avstand til bilen foran.

• Er uhellet ute, få reparert skaden så rask som mulig.

• Dekk gjerne med gjennomsiktig teip for å beskytte skaden.