Denne uka skal UP aksjonere

Utrykningspolitiet skal ha ekstra fokus på bilbeltekontroller over hele landet denne uken.

Utrykningspolitiet skal ha ekstra fokus på bilbeltekontroller over hele landet denne uken. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

40 prosent av dem som omkommer i trafikken bruker ikke bilbelte.

DEL

(Siste) [broom.no]  40 år har gått siden det ble påbudt å bruke bilbelte for fører og forsetepassasjer i alle personbiler. For 30 år siden ble dette utvidet til også å gjelde passasjerer i baksetet.

Tellinger fra Statens vegvesen viser at mer enn 95 prosent av oss bruker belte når vi kjører eller er passasjer i en personbil.

Samtidig viser det seg at så mye som fire av ti drepte i trafikkulykker ikke brukte sikkerhetsbeltet. Derfor har man fortsatt fokus på å kontrollere dette – og nå er det klart for en aksjon fra Utrykningspolitiets side.

Forebygge alvorlige ulykker

På sin egen Facebook-side går UP nå ut med informasjon om dette. Kontrollaktiviteten skal gjennomføres denne uken, kontrolltemaet blir også gjennomført i andre europeiske land i regi av TISPOL (Europeisk trafikkpolitisamarbeid).

– Kontrollvirksomheten har som hovedformål å redusere antallet drepte og hardt skadde på norske veier. Til tross for høy bruksfrekvens av bilbelte blant personbiltrafikantene, er det over 40 prosent av omkomne i personbil/varebil som ikke brukte bilbelte (UP-studie). Målsettingen med politiets kontrollaktivitet er å forebygge alvorlige ulykker som fører til drepte og hardt skadde på norske veier på grunn av manglende bruk av verneutstyr. Politiet forebygger også gjennom å reagere overfor førere som ikke bruker bilbelte eller som ikke sikrer barn forsvarlig, skriver Utrykningspolitiet.

Menn ofte involvert

Blir du stoppet uten bilbelte, får du 1.500 kroner i gebyr. Denne satsen har for øvrig vært uendret de siste seks årene. Er det usikrede passasjerer under 15 år i bilen, blir føreren anmeldt.

Det er flere forhold som går igjen i dødsulykker der den drepte ikke brukte bilbelte. Menn i alderen 18-30 er ofte involvert. Rus og høy hastighet går også igjen i flere ulykker. (ANB)

Artikkeltags