Gå til sidens hovedinnhold

Biler blir EU-godkjent – uten å ha vært på kontroll

Artikkelen er over 3 år gammel

17 verksteder mistet godkjenningen til å utføre EU-kontroll i fjor, bare i Region øst. Det har skjedd etter omfattende kontrollvirksomhet fra vegvesenets side.

(Siste)

– Vi har blant annet avdekket at verksteder har EU-godkjent biler med vesentlige mangler. Vi har også eksempler på at biler har blitt EU-godkjent uten engang å ha vært inne til kontroll.

Det sier fagleder i Tilsynsseksjonen i Statens vegvesen, Region øst, Torbjørn Seljevoll til broom.no.

Seljevoll og hans kolleger fører tilsyn med bilverksteder i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Oppland.

– Enkelt forklart så sjekker vi at verkstedene gjør jobben sin. De som har godkjenning for å gjennomføre EU-kontroller har et stort samfunnsansvar. De skal bidra til alles trafikksikkerhet gjennom å kontrollere at bilparken vår holder godkjent teknisk standard. Våre tilsyn viser dessverre at ikke alle er seg sitt ansvar bevisst, uttaler Seljevoll.

Dersom et tilsyn avslører at et verksted ikke holder god nok kvalitet, kan det miste godkjenningen til å gjennomføre EU-kontroller for kortere eller lengre perioder. Dette skjedde med 17 verksteder i løpet av 2017.

– Vi oppdaget eksempler på at kjøretøy med store tekniske feil gikk rett igjennom kontrollene. Det dreide seg blant annet om rustskader i bærende konstruksjoner og store bremsefeil. Verksteder som overser slikt i en EU-kontroll, må vi reagere mot. De slipper rene dødsfeller ut på veiene, advarer Seljevoll.

I tillegg til de 17 som mistet godkjenningen, fikk 39 verksteder en advarsel, mens 9 fikk pålegg om å rette det tilsynsførerne anser som avvik ved driften. (ANB)

Kommentarer til denne saken