Ta hensyn til fuglereder

Ta vare på dyr og insekter er budskapet til forfatteren av leserbrevet. Illustrasjonsfoto

Ta vare på dyr og insekter er budskapet til forfatteren av leserbrevet. Illustrasjonsfoto

Av
DEL

MeningerSkog hogges, hus rives eller brennes, men profitt går kanskje foran inspeksjon av det lille liv i skogen og bygninger?

Brannvesenet tar på seg nedbrenning, og undersøker oppunder takmønet og andre steder, og det fortjener stor takk.

Bier og veps har også sine hjem, og må bevares.

Mange fullt beboelige hus: Flott at det er en trend nå å la husa stå. Hvorfor ha så nytt? Tror det er slutt med det snart. Gamle materialer overlever nye! Usunt å bo i nye, tette hus, med 5–10 år avgassing fra maling og lim. Er det rart folk blir slappe og visne?

Det kan spørres om tunge utbyggere ser det selvfølgelig å sikre fuglereder og småliv. Myndighetene gir dessverre dispensasjoner med rund hånd om dagen – etter en mail. I dag har utbygger ansvar for å registrere reir og bol og annet småliv som ofte er utrydningstruet. Grunneiere er lykkeligvis flinke til samarbeid, og skog og mark saumfares av dyktige fagfolk til landets og etterkommernes beste.

Alt liv har rett til beskyttelse, også knott og tuneflua, som har sin misjon. Vi står rolig eller går inn. Så redder vi mangfold. Insekt er der for at de skal være der, ellers hadde de aldri vært der. Mennesket må ydmyke seg, og vike!

Tenk, den korte sommeren. Legg ut appelsinskall og overmoden frukt, og kos dere med å se på alle de fine små liv som nærer seg. De er veldig fine. Millioner smådyr går tapt i bålbrenning. La trær og busker stå, sauen vil ha skygge.


Artikkeltags