(NETTAVISEN/NA24): Prisene i Norge falt ifølge SSBs konsumprisindeks fra desember 2017 til januar 2018. Nedgangen var på marginale 0,1 prosent - eller ned 0,5 prosent om en holder avgiftsøkninger utenfor (KPI-JA).

Og det er spesielt tre kategorier som trekker i hver sin retning:

Pristigningen på mat var på hele 2,6 prosent i januar. Det er er over fire ganger mer enn ved årsskiftet året før.

På den andre siden er det åpenbart at januarsalget har slått kraftig inn i SSBs statistikk på klær, sko og generelle husholdningsartikler.

 

Prisene på sko falt hele 12 prosent på sko og klær, mens nedgangen var på 2 prosent på det SSB kategoriserer som "møbler, husholdningsartikler og vedlikehold av innbo".

Bedre januarsalg enn vanlig

- En betydelig nedgang i klesprisene og prisene på flyreiser bidro spesielt til nedgangen, mens matvarer, alkoholfrie drikkevarer og drivstoff trakk i motsatt retning. Tilbudsaktivitet på klær og skotøy er vanlig i januar, men prisnedgangene i år var noe større enn det vi har sett de siste årene. Tilbudene omfattet et bredt spekter av klær og sko, melder SSB.

Det var også en liten økning som følge av at den laveste momssatsen økte fra nyttår.

SSB påpeker at det spesielt var mye prisøkning på sjokolade og brus, og at det må settes i sammenheng med den nye sukkeravgiften.

 

Kraftig prisøkning på energi

Om energi holdes utenfor KPI, den såkalte KPI-JAE, falt prisene med 0,8 prosent. Årsaken til den store forskjellen er ifølge SSB både dyrere strøm og høyere avgifter.

Inflasjonen de siste 12 månedene holder seg uendret på 1,6 prosent.