Gå til sidens hovedinnhold

– Matjorda forsvinner uten at politikerne løfter én finger

Artikkelen er over 4 år gammel

SØRUMSAND: De nærmeste årene kan hele 1.000 dekar med matjord bli bygget ned i Sørum – uten at det er planlagt erstattet. Miljøpartiet de Grønne er bekymret.

Vil du lese alle sakene på indre.no? Indre+ i 8 uker for kun 49 kroner!

Nylig vedtok et stort flertall av Sørums politikere å bygge drøye 400 boliger på Fossumjordet på Sørumsand.

Jordet er på 76 dekar, og brukes i dag til kornproduksjon.

I løpet av året håper Boligpartner å starte byggeaktivitet på jordet.

Som eneste parti stemte Miljøpartiet de Grønne imot innstillingen fra rådmannen. Ikke fordi partiet nødvendigvis er imot utbyggingen – men fordi det per i dag ikke finnes noen plan for hvordan matjorda skal erstattes.

Bygges ned

I den gjeldende kommuneplanen ligger det inne nedbygging av 1.000 dekar dyrka eller dyrkbar mark. Gruppeleder Eline Stangeland i MDG er bekymret.

– Fra 2005 til 2014 ble 308 dekar dyrkbar mark nedbygd i Sørum. Kun 12 dekar er nydyrket. I disse dager har politikerne en rekke saker på bordet der man tar matjord uten å løfte en lillefinger for å prøve å erstatte den, sier Stangeland til Indre Akershus Blad. Hun ramser opp:

Fossumjordet 76 dekar, Orderudjordet på Sørumsand 30 dekar, Smedstua på Lindeberg 18 dekar, Bingen Lenser 60 dekar.

– Kommunen har et mål om å øke jordbruksarealet. I dag går regnskapet i minus så det holder. Det snakkes om et jordvernfond, men det hjelper utrolig lite hvis rike utbyggere kun kan kjøpe seg ut. Det må en eksakt plan på bordet for hvordan jorda skal erstattes, konstaterer Stangeland.

Gruppelederen frykter at det legges opp til en bolig- og befolkningsvekst kommunens økonomi ikke tåler.

– Ser man stort på det, skulle jeg ønske at Akershus ikke vokste så mye. Det er her den beste matjorda finnes. Vi ønsker at sentrum heller fortettes på hardmark. Her er området Sennerudtoppen og YX-stasjonen på Sørumsand gode eksempler, sier Stangeland.

Partiet har en null-visjon hva angår bygging på matjord. Skal det bygges, skal tilsvarende dekar erstattes. Vanskelig, men helt nødvendig, ifølge Miljøpartiet.

– Jorda er matreserven til kommende generasjoner. Først og fremst mener vi at jorda skal ligge der den gjør. Noen ganger er ikke det mulig, men da må en erstatning på plass før man gir grønt lys for bygging.

 

Kommentarer til denne saken