(MittLillestrøm) Korona-effekten slår til overalt i samfunnet, også på jernbanen. Etter at Folkehelseinstituttet (FHI) tirsdag oppfordret folk til å unngå bruk av kollektive transportmidler i størst mulig grad, lyttet mange til budskapet.

– Det har vært en markant nedgang i antall togpassasjerer fra tirsdag til onsdag. Vi har ikke tellingene klare, men det visuelle inntrykket er tydelig, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy.

– Mindre fare for spredning av smitte

Det stemmer overens med inntrykket flere togpassasjerer ga uttrykk for i sosiale medier på onsdagsmorgenen. Det var godt med plass på de normalt overfylte togene.

– Vi jobber etter råd fra FHI, og er glade for at flere åpenbart har fulgt oppfordringen om å jobbe hjemmefra. Færre togpassasjerer betyr mindre fare for spredning av smitte. Nå er det nok ikke alle togene som har svært få passasjerer, men avgangene litt utenom rushtid vil det være mulighet for god avstand mellom passasjerene, sier Lundeby.

Endret renholdsrutiner på togene

Han påpeker at alle ikke kan jobbe hjemmefra, eller styre arbeidstidene i særlig grad.

– En sykehusansatt som starter sitt skift klokken 08.00, har ofte ikke annet valg enn å ta toget. Vi har som mål å opprettholde trafikken. Så lenge våre ansatte holder seg friske, er dette ambisjonen, sier kommunikasjonssjefen.

– Har dere endret renholdsrutiner på togene for å redusere smittefare?

– Ja, dette gjorde vi for en tid tilbake. Nå vaskes alle flater som berøres av mange mennesker med antibakterielle midler. Vi forsøker å redusere smitte, sier han.

Dersom folk kan ha fleksibel arbeidstid, og dermed unngå å ta toget i rushtiden, er dette noe Vy anbefaler folk å gjøre.