(Lofot-Tidende) Det var i en lukket Facebook-gruppe i Lofoten at det torsdag ble lagt ut en skjermdump som viser det som angivelig skal være en korrespondanse mellom en privatperson og en polititjenestemann. Nederst i meldingen oppgir avsender å være fra Utrykningspolitiet.

Skjermdumpen er sladdet for personlige opplysninger som navn og telefonnummer, og lagt ut med følgende kommentar til de om lag 6000 medlemmene av gruppa:

«Man kan synes og mene hva man vil om denne gruppen, men at politiet kontakter medlemmer i gruppen på denne måten, privat, da ingenting galt er gjort, er overhodet ikke greit! Politiet bør ikke mene så veldig mye om noen ting! Som jeg tidligere har sagt; når det kommer forbud mot denne typen grupper, skal jeg gledelig legge ned gruppen. Dette er langt utenfor komfortsonen til medlemmet!».

«Skremselsteknikk»

Lofot-Tidende har kontaktet en person i gruppa, som opplyser at både privatpersonen og polititjenestemannen skal være hjemmehørende i Lofoten.

– Politiet kontaktet et medlem via sin private Messenger, på grunn av et varsel om fartskontroll. Jeg og det andre medlemmet ønsker å være anonym. Det jeg reagerer på er skremselsteknikken til politiet på lovlige ting, skriver personen, som ønsker å være anonym.

– Fin prat

Distriktsleder og politiinspektør Geir H. Marthinsen i UP-distrikt 5 Nord (Nordland, Troms og Finnmark politidistrikter) bekrefter fredag overfor Lofot-Tidende at en politipatrulje i Lofoten nylig var i kontakt med en person som har lagt ut hyppige varsler om fartskontroller.

– De hadde en fin prat, sier Marthinsen, og forteller at lignende grupper finnes i sosiale medier over hele landet, med tusenvis av medlemmer.

Ikke ulovlig

Marthinsen sier at det ikke er ulovlig å varsle om fartskontroller, og at de således kan gjøre lite med denne virksomheten.

– Men vi synes ikke noe om disse varslingsgruppene, sier UP-lederen, som ikke ser noe galt i at politiet tar kontakt med privatpersoner for å opplyse dem om de potensielt alvorlige konsekvensene av slik varsling, og be dem om å tenke seg om.

– Det synes jeg er helt greit. Plattformen man bruker for å få kontakt har ikke så mye å si, sier Marthinsen, som mener det er underordnet om politiet ringer, tar direkte kontakt eller sender melding via eksempelvis Messenger, slik det angivelig skal ha blitt gjort i Lofoten.

Viser statistikk over ulykker

Marthinsen selv har vært i flere møter med administratorer for tilsvarende grupper, for å forsøke å få dem til å forstå hvorfor UP og politiet avholder kontroller på veien, og hvilke alvorlige konsekvenser slike varslinger om fartskontroller kan medføre.

– Vi har vist dem statistikk over dødsulykker og hardt skadde og forklart dem følgene av å varsle, sier Marthinsen, og forteller at man har hatt «blandet hell» med tiltakene.

– Enkelte av administratorene har tatt mer ansvar, strammet inn og fjernet varsler om kontroller i gruppene, sier han.

Uvitenhet

Han mener at mye av varslingsaktiviteten skyldes uvitenhet, og ikke vond vilje.

– Kanskje vil de bare berge kompisen fra å få seg en fartsbot – men så tenker de ikke over at de kan risikere at varslene når notoriske rusførere som er til fare for både deg og meg, sier han.

Han forteller også at flere av gruppene opplyser om at de ikke varsler om ruskontroller – kun fartskontroller.

– Men enhver kontroll er også en ruskontroll. Vi har avslørt mange ruskjørere i fartskontroller, uten bilbelte og med mobiltelefonen i hånda. Farten er grunnen til at de blir stanset, og så oppdager at de er ruspåvirket i tillegg, sier han.