I 2010 bestemte Bjørg-Martha Berntsen som selv har slektsrøtter fra stedet for å gå løs på det de fleste anså som umulig: Bevare den gamle plassen som første gang er i prestemanntallet i 1660.

Da venneforeningen inviterte til oppstartsmøte for årets sesong forleden, var representanter fra både Aurskog-Høland kommune og Høland og Setskog sparebank på plass, og fikk se hvilken formidabel jobb som er gjort med våningshuset  fra 2010 og  fram til i dag.

Da var den gamle tømmerbygningen, som var bebodd til 1948, tvunget i kne av tidens tann. Bygningen måtte plukkes ned. Før den kunne laftes opp igjen og råtne stokker byttes ut, ble grunnmuren utbedret.

- Nå står huset der under tak. Fortsatt gjenstår en del innvendig, men målet er å fullføre det arbeidet i løpet av sommeren, forteller Bjørg-Martha Berntsen som også er venneforeningens leder.

Økonomiske bidragsytere i prosjektet har vært Kulturminnefondet, Akershus fylkeskkommune, Gjensuidigestiftelsen, Høland og Setskog Sparebank og Mangenfjellet turlag.

Les også: Tatt på senga av milliongave

- I tillegg har vi avholdt loppemarked, og så er det selvsagt dugnad da. Det har blitt uhorvelig mange timer. Bare i fjor talte jeg opp 1000. I tillegg har grunneier Harald Haneborg vært av uvurderlig hjelp og støtte i dette arbeidet, sier Bjørg-Martha Berntsen.

At denne plassen har sin plass i lokalhistorien, bekreftet rådgiver Rune Jensen i seksjon for kulturminnevern i Akershus fylkeskommune da han var på befaring på plassen for et par-tre år siden:

-Gravdalen er en viktig del av skogfinnehistorien i Akershus og Aurskog-Høland. Vi er heldige som har ildsjeler som Bjørg-Martha Berntsen og hennes dugnadsgjeng, sa han til Indre Akershus Blad.