(Nettavisen) Det er et gledens sommertegn når feriepengene triller inn på kontoen som fort blir bunnskrapt når flybillettene og hotell på Granka er bestilt og betalt.

Men du må ikke tro at du alene får nyte godt av junisummene. Staten skal nemlig også ha sin del av kaken, til tross for hva mange tror.

– Det som gjør at så mange tror at feriepenger er skattefrie, er at de i motsetning til lønn ikke er trekkpliktige når de utbetales året etter de er opptjent, sier Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen.

Skatt på feriepenger

Lønnen din blir altså trukket bittelitt mer i skatt hver måned alle andre måneder, slik at feriesummen i juni kommer på konto uten skattetrekk.

Det finnes likevel ett unntak. Feriepenger trekkes alltid fra lønnen for neste år. Pengene som settes av gjennom hele 2022, får du utbetalt juni 2023.

Men slutter du i jobben, får du feriepengene du har tjent opp for neste år - i siste lønning. Da blir skatten trukket av summen før den blir betalt ut.

Lønn for strevet

Feriepengene beskattes altså som all vanlig inntekt.

– Mange tror at feriepenger er noe vi får, men det er jo noe som blir trukket fra lønnen, slik at vi kan mer utbetalt før ferien, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl til Nettavisen.

– Er det ikke litt nedlatende at staten ber arbeidsgivere spare penger fordi vi ikke klarer det selv?

– Nei, det er en vane vi har hatt i Norge. Ved å ta bort den ordningen, ville det for mange bli vanskeligere å spare til det selv.

Økonomen peker likevel på at enkelte nok ville spart mer om pengene arbeidsgiveren sparer for deg, heller ble satt inn i på en høyrentekonto.

– Det er absolutt en god hjelp med feriepenger, men det er klart at mange hadde klart seg selv og fått enda mer utbetalt om man hadde plassert pengene på steder som ville gitt høyere avkastning.