Levende skøytelegende på Høland stadion: - Hei Arne! Driver du pukkverket ditt ennå? 

GAMLE MINNER: To gamle klubb- og landslagskamerater på skøyter møttes i Hølandshallen, 65 år etter at de representerte Norge i en juniorlandskamp på skøyter: Arne Gulbrandsen fra Fosser (foran) og Knut «Kupper’n» Johannessen. Foto: Øivind Eriksen

GAMLE MINNER: To gamle klubb- og landslagskamerater på skøyter møttes i Hølandshallen, 65 år etter at de representerte Norge i en juniorlandskamp på skøyter: Arne Gulbrandsen fra Fosser (foran) og Knut «Kupper’n» Johannessen. Foto: Øivind Eriksen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

LØKEN: I 1952 var Arne Gulbrandsen og Knut «Kupper’n» Johannesen med på det norske skøytelandslaget for juniorer under en landskamp i Uppsala. 65 år etter møttes de igjen - på Høland stadion.

DEL

Bak møtet, som skjedde i forbindelse med Høland ILs seniorgruppes ukentlige tirsdagstreff, sto Hroar Braathen, selv aktiv skøyteløper i sin tid, og gjensynet mellom de to tidligere klubb- og landslagskameratene i Hølandshallen var varmt og hjertelig.

- Hei Arne! Driver du pukkverket ditt ennå? 

Det var et av Knut Johannessens første spørsmål til sin gamle klubbkamerat i ASK.

Deres veier skiltes ikke så lenge etter landskampen, da Arne Gulbrandsen etter hvert la skøytesporten på hylla, flyttet hjem til Fosser og startet arbeidet i familiens pukkverk der.

Mens «Kupper’n» ble et nasjonalikon.

For den gang, i hans glansdager, var skøytesporten nasjonalhelligdom I kongeriket, der ikke noe kunne overgå å stå på et fullpakket Bislett under et VM eller EM med en lite skarp en på innerlomma og heie på isens helter.

-Husker dialekta di’

De to veteranene hadde mye å snakke om, og stortrivdes med å møte hverandre igjen.

Det var mange minner å gjenoppfriske, selv om detaljene fra den nevnte landskampen var noe vag fra begges sider.

Bortsett fra at Norge vant den foran Sverige og Finland.

Og så husker Arne godt en av dem han utkonkurrerte i kampen om landslagsplass; Knut Bjørnsen.

På spørsmål fra Indre om hvordan «Kupper’n» husker Arne Gulbrandsen, svarer han:

- Det var spesielt dialekten hans. Den var ikke helt som vår inne i by’n. Mens vi sa "lukk igjen døra", så du «læt att døra». Dermed fikk han det klengenavnet. Og så husker jeg han vant en 1500-meter i Trondheim. Da sa vi at det skulle komme en journalist og intervjue ham om en stund. Arne satt og ventet og ventet, men det kom ingen. Vi var ikke helt fine mot deg da, men vi hadde det mye moro sammen.

Nær diska i Squaw Valley

Arne Gulbrandsen nikker og samtykker.

Årene som aktiv skøyteløper på toppnivå som junior som kan tas fram om og om igjen og suges på som en søt karamell.

Den gamle mesteren storkoste seg også i Pellestua i Hølandshallen der treffet var, og dro en rekke historier fra sin unike karriere.

Som at han var nær ved å bli diskvalifisert under sin legendariske 10.000 meter på 15.46.6 i Squaw Valley.

- Jeg sparket skøyta inn i snøkanten to ganger. Noe som gjorde at jeg fikk to advarsler. Skjedde det en gang til, var det over og ut. Da var det bare å skjerpe seg, og det gikk bra, forteller han.

- Hvem som sto bak advarslene? En ikke ukjent, egenrådig svenske som gjerne var oppmann ved de store anledninger: Sven Låftmann. Det ble ikke utvekslet så mange julekort mellom ham og skøyte-Norge...

Artikkeltags