Ulv tok elgkalv nær boligfelt

? Folk bør være obs på at ulven nå er mer pågående enn man kanskje har trodd tidligere, sier Arne Huser. Til høyre ses innmat fra elgkalven som ble angrepet bare 100 meter fra Hogsethfeltet i Blaker.

? Folk bør være obs på at ulven nå er mer pågående enn man kanskje har trodd tidligere, sier Arne Huser. Til høyre ses innmat fra elgkalven som ble angrepet bare 100 meter fra Hogsethfeltet i Blaker. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Elgkalv måtte bøte med livet da ulven slo til 100 meter fra Hogsetfeltet.

DEL

Torsdag skulle Arne Huser en tur ned i åkeren ved hjemstedet Hellne gård i Blaker, for å se an forholdene etter den siste tidens voldsomme regnskyll. Synet som møtte ham, var alt annet enn vakkert.

– I åkeren fikk jeg øye på restene av en elgkalv. Ved siden av lå innmaten – selve vomma på elgkalven. Kalven var tatt av ulv, og dette skjer ved et turområde kun 100 meter fra nærmeste hus på byggefeltet, påpeker Huser overfor Indre Akershus Blad.

Elgkalv på gårdstunet

I seinere tid har han også observert en elgkalv helt inne på gårdstunet.

– Dét er et dårlig tegn, og kan tyde på at kalven har vært på flukt, påpeker Huser.

Nestformann Ole Stenby i Sørum viltnemnd ble varslet av Huser. Funnet av elgkalven bekymrer og irriterer Stenby.

– Dette er ikke bra. Ulven løper dit elgen er, når den ikke er i skogen. Ulven er også blitt vant til folk, sier han og viser til de siste ulve-episodene i Setskog:

* Forrige måned ble hunden Vilma – stående i bånd utenfor hundehuset sitt, sju-åtte meter fra husveggen på Setskog – angrepet av ulv.

– Hun har flaks som lever, sa søsknene Marie og Vegard Roen.

* Eila Bønsnæs og Henry Michael Ødegård fikk, høyst ufrivillig, nærkontakt med ulven da paret var ute og gikk tur på Setskog for en måneds tid siden.På ti meters avstand stirret ulven dem i øynene, før den begynte å følge etter dem.

* Også i Rømskog er det i sommer gjort jevnlige ulveobservasjoner, ifølge rovviltkontakt John Sigmund Moen.

Skremt

– Jeg synes det er blitt litt for mye av ulven nå. Den begynner å komme så nære hus, folk og veier at jeg blir litt skremt, sier Huser.

Stenby i Sørum viltnemnd går lenger.

– Ulven ødelegger for norsk jakttradisjon. Og har man dyr som går på beite, er det ikke noe moro at ulven kommer dit og jager elg. Jeg mener det bare er et tidsspørsmål før den begynner å gå løs på storfe også. Vi er kommet dit at alle dyr skal ut på beite, men det blir feil å tvinge dyra til det når ulven er der, sier han.

SNO var på åstedet på Blaker tirsdag, og funnet av elgkalven er meldt til Fylkesmannen.

– Vi har full dokumentasjon på at det er ulv som har vært på ferde, sier Huser, som ber fok i området være forsiktige framover.

– Folk bør være obs på at ulven nå er mer pågående enn man kanskje har trodd tidligere.

Artikkeltags