Takket for seg med kake

Rune Smådal takket lørdag for seg i butikken på Enebakkneset ? med kake til alle kunder. Ny driver er Zoheeb Gujar fra Oslo.

Rune Smådal takket lørdag for seg i butikken på Enebakkneset ? med kake til alle kunder. Ny driver er Zoheeb Gujar fra Oslo. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En æra er over på Enebakkneset. Lørdag overleverte Rune Smådal butikk-nøklene til nye drivere.

DEL

Da Rune Smådal var liten gutt krabbet han mellom butikkhyllene og hjalp senere til så godt han kunne i nærbutikken på Enebakkneset. I 1993 tok han selv over butikken fra besteforeldrene – og de 22 siste årene har 39-åringen hatt sommerjobb i egen butikk.

Nå er imidlertid en æra i det lille lokalsamfunnet en saga blott. Før sommeren la Smådal butikken ut for salg eller leie. 30 visninger den første uka endte til slutt med at erfarne butikkdrivere fra Oslo skrev under leiekontrakt for butikken. Lørdag takket Smådal kundene for godt samarbeid gjennom mange år, serverte kaker og kaffe, pakket ut varer og ansatte fra butikken og overleverte nøklene til ny butikksjef Zoheeb Gujar.

Mye jobb

– De siste par årene har det vært utrolig mye jobb. Butikken i Gan har gått over all forventning og det er utrolig mye å gjøre. Veldig moro, men med 100 prosent jobb i Oslo og med ansvaret for butikken på Enebakkneset, har det ikke vært mye fritid. Fredag tok jeg meg litt fri, og kunne for første gang på mange år se nyhetene klokken 23, forteller Smådal til Indre Akershus Blad.

– Vemodig?

– Selvfølgelig. Jeg er vokst opp i butikken. Samtidig skal det bli godt å få litt fritid. Få slappet av litt og kanskje begynt å trene litt igjen.

Smådal har gjennom mange år jobbet for at innbyggerne på Enebakkneset skulle få et så godt nærbutikktilbud som mulig. Han sørget for at neskællingene kan fylle bensin på hjemstedet og Smådal har delt ut julegleder til husstandene ved juletider. I 2011 tok karen over nærbutikken i Gan. Millioner ble investert og planen var hele tiden å drive begge butikkene. Så tok det helt av i Gansdalen.

– Økningen var ikke forventet. Vi er selvsagt glade for at vi har fått det til. Butikken på Enebakkneset har stabil drift. Utfordringen er at det ikke er noen utvikling her. Det er ikke befolkningsvekst eller utbygging, og kloakk har det vært planer om i 40 år. Man må stå på mye selv for å klare det, sier Smådal.

Alle ansatte overføres nå til butikken i Gan. Leietagerne skal i første omgang drive i fem år med opsjon på fem år til.

– Og da er du plutselig tilbake i butikken?

– Det er ikke planen, men man vet selvfølgelig aldri, sier Smådal.

De nye driverne er langt fra nybegynnere i butikkbransjen. I dag driver de døgnåpen butikk i Oslo, og har tidligere vært lenge i Joker-systemet. Butikksjef Gujar får i begynnelsen med seg en medhjelper på Enebakkneset. 21-åringen gleder seg til å ta fatt på driften.

– Vi skal stå på for å få butikken til å gå bra. Jobber man hardt nok, blir det resultater, sier Gujar til indre.no

Helt borte fra Enebakkneset blir imidlertid Smådal ikke. Han skal fortsatt bo i leiligheten over butikken, og planene om omsorgsleiligheter og utbygging av bygget er nærmere realisering enn noen gang. Politikerne har sagt ja til prosjektet, og saken ligger nå til behandling hos Statens vegvesen. Før utbyggingen kan starte, må avkjøringen til butikken langs riksvei 22 bygges om.

– Blant annet skal det bygges en trafikkøy. Jeg har tro på oppstart til våren. Planen er at eldre mennesker fra Neset skal kunne få et leilighetsvalg på hjemstedet. Dersom det blir for mye med hus og hage i dag, må man flytte til Fetsund eller lengre unna. Det blir veldig bra når leilighetene er ferdig. Da kan beboerne ta heisen fra bopelen og rett ned i kaffehjørnet i butikken, opplyser Smådal.

Artikkeltags