Mattis Haug kan bare begynne å pugge russiske gloser. Med to seire på fem uttaksløp, én på sprint før jul og lørdagens på normaldistanse, kan Mattis trygt begynne å fokusere på sin internasjonale mesterskapsdebut, i Minsk i Russland.

Nå blir neppe russisk glosepugging noen prioritert oppgave før mesterskapet. Mattis har planer om å snakke med ski, staver og gevær i Russland, og sier åpent, ærlig og offensivt at drømmen om en VM-medalje begynner å snurre i hodet hans.

Jobbing ga resultater

Finstadbrugutten har hatt en formidabel fremgang som skiskytter siden i fjor. Ikke minst på standplass har han en helt annen trygghet og jevnhet. Samtidig er han i ferd med å utvikle en egen evne til å vokse med oppgaven og bli en komplett skiskytter og ikke bare sprintspesialist.

Lørdagens normaldistansetriumf var en demonstrasjon av hva som bor i gutten. Én bom på 20 skudd, og blant de raskeste i sporet. Bare fra siste skyting og inn slo han toer Emil Neby Fossum med 24 sekunder.

– Jeg begynner å få uttelling for all terpingen med å bli en bedre skytter, sier Haug.

Tidligere har det vært veldig opp og ned, fra det perfekte til serier som gjorde kråkene rundt standplassen mer utrygge enn blinken.

– Jeg har viet skytingen utrolig mye fokus på treningen lenge. Ikke minst føler jeg at alle timene med tørrtreningen hjemme på hybelen har vært et viktig bidrag, sier Mattis, som styrket ledelsen i norgescupen med lørdagens seier.

Brakk kolben

Klubbkamerat Henrik Aslesen viste også fin fremgang med 12. plass i menn 20/21 år, til tross for en alt annet enn god opptakt til helgens norgescup. Under trening fredag knakk kolben på geværet. Den lot seg ikke reparere i en fei, og dermed ble nødløsningen å benytte den gamle. Det skulle vise seg å være en god nødløsning. Henrik kopierte Mattis Haug og fikk bare én bom på sine 20 skudd, men mangler fortsatt litt fart i sporet for å klatre opp i det helt gode selskap i klassen.

Johannes Dale får det ikke helt til på standplass for tiden. Denne gang ble det tre bom på første skyting og to på siste, mens det ble kun én på de de to mellomste seriene, og til slutt en 20. plass.

Håkon Rybråten viste igjen at han er en stabil topp-ti-løper i 17-årsklassen. Denne gang ble det niendeplass.

Øvrige plasseringer for Fet skiklubbs løpere: Sverre Ryland Glomnes nr. 31 i menn 19 år. Margit Sørensen nr. 14 og Synne Nesse nr. 20 i kvinner 18 år. Pernille Lintho Ruud nr. 25 i kvinner 17 år. Christine Kjustad nr. 23 i kvinner 20-21 år og Kristian Grue nr. 49 i menn 20-21 år.

Søndagens sprint var ennå ikke avsluttet da Indre gikk i trykken.