Refleks redder liv

November måned er mørk og refleks er ekstremt viktig.

November måned er mørk og refleks er ekstremt viktig. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

- Helt mørkt ikke å bruke refleks, mener vegvesenet.

DEL

Sju av 17 fotgjengere som ble drept i trafikkulykker i Oslo og Akershus i mørket fra 2005-2011, brukte ikke refleks.

– Folk gambler med eget liv og helse når de ikke bruker refleks i vintermørket, sier trafikksikkerhetsleder Kjell Seim i Statens vegvesen.

Vegvesenet har gransket alle dødsulykker i vegtrafikken siden 2005. I perioden 2005-2011 mistet 24 fotgjengere livet i mørkeulykker i Østfold, Oslo, Akershus, Hedmark og Oppland. 11 brukte ikke refleks. Av disse var fire i Oslo og tre i Akershus.

Nesten 600 mennesker ble skadd i fotgjengerulykker i mørket i Oslo og Akershus fra 2005 til 2011. 40 prosent av samtlige fotgjengerulykker skjer i mørket. Bruker du refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent.

- Folk er vokst opp med budskapet om at det er livsviktig å bruke refleks. Likevel glemmer vi oss. Mitt inntrykk er at barn og unge er mye flinkere enn voksne. I tillegg gjør voksne seg mer usynlige med ofte å bruke mørke klær, sier Seim, som leder trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen, Region øst.

Falsk trygghet

- Er det så farlig å ikke bruke refleks når du går langs opplyste veger?

- Ulykkesstatistikken viser at gatelys ofte gir falsk trygghet. Flere av mørkeulykkene skjer i tettbebygde strøk med gatelys. Fotgjengeroverganger er særlig utsatt, sier Seim.

Farlig uten snø

Trafikksikkerhetssjefen er bekymret for hver dag som går uten at snøen kommer og lyser opp gater og fortau.

- Det er utrolig krevende å være bilist og få øye på mørkkledde fotgjengere uten refleks. Med nærlys ser du en gående med refleks på 140 meters avstand. Uten refleks oppdager du ikke at det er folk i gata på 25-30 meter. Da rekker du ofte ikke stoppe, sier Seim.

Refleksjakke

Han mener folk bør være flinkere til å bruke lyse og fargerike klær for å gjøre seg mer synlige i vintermørket. Det gjelder særlig eldre. Aldersgruppen er særlig utsatt for fotgjengerulykker i mørket.

- En godt synlig jakke med innsydde reflekser kan være årets julegave for eldre som gjerne kler seg i mørke klær. Jeg skulle gjerne sett at klesbransjen tok ansvar og lagde trafikksikre klær med god design vi kan bruke i vintermørket, sier Seim.

46 drepte

46 mennesker har mistet livet i trafikkulykker på Østlandet så langt i 2012. Det er fem flere enn på samme tidspunkt i fjor.

- Jeg skulle ønske at gående, syklende, rulleskiløpere og andre myke trafikanter tok større ansvar for å være synlig i mørket. Slik kan vi unngå flere fotgjengerulykker, sier Seim.

Artikkeltags