– Om jeg lever livet? Ja, det skal jeg si deg. Jeg har aldri hatt det så godt som nå. Alternativet hadde vært og grave meg ned og sture. Det passe meg ikke. Nei, her er det full fart.

Gøran Stensrud er synonymt med blues, og han var i mange år leder for Skedsmo bluesklubb. Den jobben gjorde han så godt at den i 2011 ble kåret til Norges beste og mest veldrevne.

Han har gått av som leder, men holder formen oppe ved å inneha styreverv i fem bluesklubber.

Flette i nakken

Etter 20 års fartstid for bluesen er han blitt lagt merke til, også utenfor Norges grenser.23. januar flyr han over til festivalen International Blues Challenge i Memphis i USA. Der blir han overrakt prisen «Keeping The Blues Alive».

– Hadde du noensinne forestilt ...?

– Aldri, aaaaaldri ...

– Hvor høyt henger egentlig den prisen?

– Høyt. Før gikk den bare til amerikanerne, men nå er den blitt en internasjonalt pris.

–Er det mulig å toppe noe slikt noen gang, Stensrud?

– Nei, er du gæren. Denne prisen er stor, og den betyr veldig mye for meg. Men jeg deler den med mange. Alle de som legger ned frivillig arbeid i bluesklubbene, alle de som kommer for å høre på.

Og «alle» som kommer er gjerne litt tilårskomne. Når det gjelder herrene er mange tynne i håret, med flette i nakken og tobakkspakka i skinnvestlomma.

– Tar man liksom inn blues på en bedre måte slik, Stensrud?

– Ja, det er nok mange som tenker sånn. Selv tok jeg fletta i forrige uke. Syntes jeg måtte. Dro til Svalbard og giftet meg med Bitten. Hun er leder av Norsk bluesunion.

Fastlegens spesial

Med sin alvorlige diagnose er Gøran Stensrud trygdet. Ennå merker han ikke mye til sykdommen, men han vet den ligger der og murrer og knurrer.

– Jeg glemmer noen ord her og der, og jeg synes det er blitt vanskeligere å prate engelsk. Der må jeg stadig oftere ha hjelp av Bitten.

– Du er bare 57 år ...

– Du, for meg er dette «so what?». Jeg har ikke satt meg ned og grini i det hele tatt; jeg vil ikke ha medlidenhet.

Gøran Stensrud nyter heller livet. Han er blitt veldig bevisst på å gjøre det. Bor i skogkanten i Fetsund, ser rådyr og elg fra kjøkkenvinduet. Reiser med Bitten på bluesfestivaler, drikker en Amarone, nyter en indrefilet og puster.

Som før handler livet om blues. Det skal det gjør så lenge han klarer - i de ti årene legene mener han har igjen å leve.

–Jeg tenker blues hele dagen; jeg kan våkne om natta å tenke på blues.

– Hva sier fastlegen din om det, Stensrud?

– Han kjenner til det, men han har ikke slått ned på det. For ham er det hockey for alle penga. Hockey, hockey, hockey!