Populær bok om Glomma

Personene bak boka «Glomma gjennom Sørum ? livet langs elva» kunne fortjent koste på seg et smil under bokslippet. Fra venstre: Berit Leikhammer, Morten Svendsen, Åsmund Huser, Bjørn Rehoff Larsen, Annie Selle, Helge Njaa og Svein Sandnes.

Personene bak boka «Glomma gjennom Sørum ? livet langs elva» kunne fortjent koste på seg et smil under bokslippet. Fra venstre: Berit Leikhammer, Morten Svendsen, Åsmund Huser, Bjørn Rehoff Larsen, Annie Selle, Helge Njaa og Svein Sandnes. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Sørum bibliotek var fullsatt da boka «Glomma gjennom Sørum – livet langs elva» ble sluppet.

DEL

Etter to års arbeid kunne Blaker og Sørum Historielag endelig slippe boka «Glomma gjennom Sørum – livet langs elva».

Boka er ment å være et oppslagsverk for alle som er glade i elva, men også et historisk tilbakeblikk på arbeidet og hverdagslivet som for mange år siden preget Glomma.

Bingen Lenser er naturlig viet en stor plass i boka.

Berit Leikhammer fra Sørumsand, som er prosjektleder for boka, har intervjuet arbeidskarer, kvinner og barn som opplevde tiden med lensearbeid i Sørum.

– I 1997 fikk historielaget en henvendelse fra Fetsund lensemuseum om de kunne ta på seg oppgaven med å registrere livet ved Bingen Lenser. Jeg ledet intervjugruppa. Det hastet å få snakket med lensearbeiderne, da de gamle begynte å bli borte. Denne historien er også bakgrunnen for at boka ble til, forteller Leikhammer til Indre Akershus Blad.

Bingen Lenser var en stor og viktig arbeidsplass i Sørum. Historien spenner seg lenger tilbake enn Fetsund Lenser.

Førnøyd med resultatet

Leikhammer og historielaget er meget fornøyd med resultatet av boka.

– Dette er en bok som betyr noe for folk. Her finner man igjen sine egne historier, og man identifiserer seg dermed med boka, sier Leikhammer.

Boka er trykket i 2.000 eksemplarer og alle inntekter går til Blaker og Sørum Historielag.

– Boka er for alle som er glad i å fiske, å lese om geologi, å lese historie og ikke minst for alle som bruker Glomma som rekreasjons- og opplevelsessted, konstaterer Leikhammer.

Artikkeltags