Orgelet til Løken kirke sluttføres nå i England

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Siden juli har finsnekkerne i Northamptonshire arbeidet med det nye digitale orgelet til Løken kirke. I midten av november installeres den 3.000 kilo tunge spillepulten i Høland.

DEL

(Løken) Orgelfabrikken i England produserer bare etter bestilling. De siste månedene har instrumentet til «Loken i Holand» vært arbeidsoppgaven.

- I disse dager legges siste hånd på verket, det er elektronikken som skal på plass, forteller organist Richard Morgan. Fire sterke datamaskiner og 15 forsterkere skal sørge for at en lyd tilsvarende 3.000 orgelpiper brer seg i det store kirkerommet.

- Salmesang og digitalt akkompagnement er en uvant kombinasjon for mange av oss?

- Man har kommet så langt innen det digitale at et godt digitalt orgel er langt å foretrekke framfor et dårlig pipeorgel, hevder Morgan.

Forskjellen på det gamle og det nye orgelet vil ifølge organisten være som forskjellen på å male i svart/hvitt eller å kunne bruke alle regnbuens farger.

Det gamle orgelet skal, etter riksantikvarens anvisning, bli stående urørt og like spillbart som tidligere. Om ønskelig kan det restaureres på et senere tidspunkt. Den nye spillepulten vil plasseres ved siden av den gamle, og høyttalerne kommer opp på veggen bak de originale orgelpipene.

Eieren av orgelfabrikken, Earnest Hart, kommer til Løken 17. november og bli der en hel uke for personlig å foreta intonasjonen (justeringen) av hver enkelt av de 3.000 digitale pipene.

Digital orgelmusikk vil første gang klinge i kirken sist i november, men markeringen av nytt orgel skal vente til over nyttår.

Artikkeltags