Isolerer med brukte klær

¿ Slik ser det nye miljøvennlige isolasjonsmaterialet av brukte tekstiler, som også kan gjenvinnes, ut, sier miljøansvarlig Ragna Ribe Jørgensen.

¿ Slik ser det nye miljøvennlige isolasjonsmaterialet av brukte tekstiler, som også kan gjenvinnes, ut, sier miljøansvarlig Ragna Ribe Jørgensen. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Det nye Spa-hotellet på Rømskog isoleres med gamle og resirkulerte klær.

DEL

Kanskje utgjør din gamle Lewis-bukse, flanellskjorte eller jakke en ørliten del av isolsasjonen i det 110 meter lange og 4.000 kvadratmeter store spa-hotellet som i disse dager reiser seg på Rømskog.

Resirkulerte tekstiler

– All isolasjon i bygget består ene og alene av gamle og resirkulerte tekstiler, fra blant annet Fretex, forteller miljøansvarlig i prosjektet, Ragna Ribe Jørgensen til Indre Akershus Blad.

Årlig dumpes 100.000 tonn tekstiler på norske søppelfyllinger.

Disse råtner og utvikler metangass og drivhuseffekt tilsvarende 500.000 personbiler.

Dette er noe firmaet Ultimax har tatt tak i, og i desember 2006 startet de produksjonen av en miljø- og helsevennlig isolasjon, basert på nettopp brukte og utrangerte tekstiler.

– Ved å benytte tekstilavfallet på denne måten, reduseres miljøbelastningen. Produktet kan dessuten gjenvinnes og brukes på nytt. Kvaliteten på isolasjonen skal heller ikke stå noe tilbake for den tradisjonelle Rockwool og Glava. Med vår miljøprofil, var det helt naturlig for oss å velge denne isolasjonen, forteller Ribe Jørgensen.

Miljø og økologi

Hun viser til at det helt fra den innledende fasen av byggeprosessen har vært satset på en utstrakt miljøvennlig materialbruk og overflatebehandling.

– Vår store intensjon er å vise at miljøvennlig drift er lønnsomt, både økologisk og økonomisk, sier Ribe Jørgensen og nevner hotellets mål på området når driften starter:

  • Fullt ut økologisk kjøkken og renhold med total resirkulering og kompostering.
  • Miljøvennlig vann og avløpssystem.
  • Kun bruk av biobrensel/elektrisitet til egne kjøretøyer
  • Behovsstyrt ventilasjon, lys og varme.
  • Hovedoppvarming med jordvarme. 60 prosent av oppvarmingen vil skje med denne energikilden.

Hotellet ønsker også å struktureres etter ulike miljøsertifiseringer, som Miljøfyrtårn, Debio og Svanen.

På kjøkkenfronten handler mye om vegetarkost, naturligvis foredlet av økologiske produkter.

– I tillegg kommer noe hvitt kjøtt og fisk. Både innen økologisk frukt og grønnsaker, samt fisk, bær og sopp fra naturen, ser vi muligheten til å knytte til oss lokale leverandører, dersom interessen er til stede, noe som bli veldig spennende å se, sier Ribe Jørgensen.

Artikkeltags