(Bjørkelangen) - Alle gode ting er tre, jublet Ida etter å ha mottatt stipendet på 50.000 kroner av administrerende banksjef i Høland Sparebank, Ragnar Hallan. Tegnetalentet fra Bjørkelangen hadde søkt på Petter Simonsens kulturstipend de to foregående årene også, men da uten å komme gjennom nåløyet.

Denne gangen var det imidlertid Idas tur.

- Krystallklar vinner
- I år var det ingen tvil. Idas søknad sto i særklasse. Hun har allerede markert seg ettertrykkelig i lokalmljøet, og har uttrykt at hun vil vende tilbake hit etter endt utdannelse utenlands. Det er noe vi setter pris på, fastslo Petter Simonsen som sammen med banksjef Hallan og salgs- og markedssjef i Høland Sparebank Roar Ness, utgjorde juryen.

Naturligvis hadde Ida håpet å bli årets vinner. Men da hun fikk tekstmeldingen på mobilen om å ringe Petter Simonsen for ei drøy uke siden, var likevel ikke forventningene store.

- Han skal vel bare gi beskjed om at det ble avslag i år også, tenkte Ida. Men der tok hun feil.

- Petter sa jeg hadde vinni. Men at jeg måtte holde tett om det, for det var hemmelig frem til prisutdelingen. Da måtte jeg bare løpe et sted for meg sjøl og hyle rett ut, sier en tindrende glad prisvinner. Om hun ikke ble født med tegneblyant og fargestifter i handa en julidag for 22 år siden, var hun ikke gammel før hun begynte å rable sine første streker.

- De var vel som hos unger flest, kruseduller og kludder, mener Ida. Forskjellen var bare at hun laget adskillig flere av dem enn gjennomsnittet. Og at de ikke alltid var der de helst skulle; på et stykke papir.

- Nei, jeg dekorerte nok litt både her og der i huset, på vegger, dørkarmer og peis. Noe mor og far satt ikke satte fullt så storpris på som meg, sier Ida og ler.

Men det ble raskt klart at jenta hadde talent for strek og farger. Ganske tidlig våknet også drømmen der om å livnære seg av tegningen. I dag gjør hun da også det som frilanser, men ambisjonene er større. Til høsten pakker hun personlige eiendeler og flytter til England.

Kunstutdannelse i London
- Jeg skal i gang med et treårig studie i illustrasjon ved Kingston University of Art and Music utenfor London.

Fra før av har hun tegning form og farge ved BVS, 1 år på Einar Gran kunstskole og et på Strykejernet kunstskole.

Det er først og fremst mennesker Ida ynder å tegne eller male.

- Det å få fram personligheten i den enkelte, er fasinerende, sier hun, samtidig som hun bobler av stolthet over prisen.

Munch favorittkunstner
- Det er en kjempe anerkjennelse for det jeg holder på med og gir meg en utrolig inspirasjon. Samtidig kommer de 50.000 kronene godt med. De kan bidra til å realisere ting jeg har drømt om.

- Til slutt, hvem er din favorittkunstner?
- Utvilsomt Edvard Munch. Han er så mye mer enn Skriket og Pikene på broen. Stilen og fargene han hadde, er bare helt fantastiske.