Hvilke kommuner overlever?

Ordførerne på Nedre Romerike skal i løpet av høsten starte sonderinger rundt kommunesammenslåinger. I 2016 skal dagens Sørum-ordfører Mona Mangen og resten av Romeriks-politikerne ta standpunkt i saken.

Ordførerne på Nedre Romerike skal i løpet av høsten starte sonderinger rundt kommunesammenslåinger. I 2016 skal dagens Sørum-ordfører Mona Mangen og resten av Romeriks-politikerne ta standpunkt i saken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Og hvilke må slå seg sammen? Avgjørelsen faller om to år.

DEL

Om to år skal politikerne i kommunestyrene i Akershus si ja eller nei til kommunesammenslåing.

Sammenslåing av kommunene på Nedre Romerike har hittil virket å være langt unna. Snøballen har imidlertid begynt å rulle og i løpet av høsten igangsettes arbeidet med å se på muligheten for sammenslåinger i regionen.

Tirsdag 7. oktober har Samarbeidsrådet for Nedre Romerike møte om saken.

– Det neste året blir brukt på å vurdere sammenslåinger. Fra årsskiftet 2015 til april 2016 avsluttes prosjektet før kommunestyrene får saken på bordet, opplyser ordfører Mona Mangen i Sørum kommune.

I april/mai 2016 – om litt under to år – skal politikerne i kommunestyrene på Romerike si ja eller nei til sammenslåing. Deretter skal Fylkesmannen bruke tiden fra juli til september med å komme med anbefalinger rundt saken og vedtakene.

Opplysningene ble gitt under onsdagens kommunestyremøte i Sørum i forbindelse med Frps interpellasjon rundt nettopp kommunesammenslåing.

– Går ikke over

Som Indre Akershus Blad tidligere har skrevet, talte representant Arne-Rune Gjelsvik for at ordfører Mona Mangen skulle ta initiativ overfor Aurskog-Høland og Fet kommuner om sammenslåing med Sørum.

Ordfører Mangen (Ap) ønsket onsdag ikke å legge opp til en avstemming om saken, men presiserer overfor Indre Akershus Blad at hun langt fra lukker øynene og tror at dette er en sak som går over.

– Men vi trenger mer kjøtt på beinet for å kunne fatte et vedtak. Prosessen starter opp nå. Det er en vanskelig og tung sak som det må jobbes skikkelig med. Selv har jeg ikke tatt noe standpunkt hva angår sammenslåing eller ikke. Jeg kommer helt klart til å jobbe med saken, sier Mangen.

Våren neste år har regjeringen varslet at de kommer med forslag om nye og større oppgaver for kommunene. Mangen mener disse oppgavene blir tungen på vektskålen om kommunesammenslåinger blir realitet og ikke.

– Vi må først se hva regjeringen kommer med, sier hun.

– Hva tror du innbyggerne tenker rundt sammenslåing?

– Mange har allerede sitt klare standpunkt, men jeg tror de fleste trenger litt mer informasjon før de kan si noe.

Artikkeltags