SSB: Nedgang i grensehandelen

Svinesund, Sverige 20110421.
Nordmenn benytter seg av lave priser og stort utvalg av mat og varer på skjærtorsdag i Sverige. På Nordby Supermarket i Svinesund forventes en økning i omsetningen på ca ti prosent i påsken. Her kjøledisk med kjøttvarer, karbonade / kjøttdeig og andre kjøttprodukter.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Svinesund, Sverige 20110421. Nordmenn benytter seg av lave priser og stort utvalg av mat og varer på skjærtorsdag i Sverige. På Nordby Supermarket i Svinesund forventes en økning i omsetningen på ca ti prosent i påsken. Her kjøledisk med kjøttvarer, karbonade / kjøttdeig og andre kjøttprodukter. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nordmenn har det siste året brukt 12,8 milliarder kroner på grensehandel. Det er en nedgang på over en milliard kroner, viser nye tall fra SSB.

DEL

(Smaalenenes Avis) Nye tall om grensehandelen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser antall kroner nordmenn har brukt på dagsturer til utlandet fra oktober 2015 til september i år.

Tallene viser at vi de siste tolv månedene har handlet for 12,8 milliarder kroner, en reduksjon på 1,1 milliarder kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med forrige firekvartalsperiode. I løpet av samme periode gikk antall dagsturer ned med 7 prosent, fra 7,9 millioner turer til 7,4 millioner.

– Det er gledelig at grensehandelen har vist en synkende tendens i hele år, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Hun sier beregninger fra 2011 viste at grensehandelen koster Norge 10.000 arbeidsplasser, og 2,4 milliarder i tapte inntekter til statskassen, og tror ikke det har blitt mindre siden den gang.

– Det er på tide med politiske grep, til beste for norske arbeidsplasser, sier Størksen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken