Gå til sidens hovedinnhold

Fire kommuner ble til én mot alle odds

Artikkelen er over 15 år gammel

BJØRKELANGEN: I Aurskog, N. Høland, S. Høland og Setskog var det klart flertall for å opprettholde kommunestrukturen. Men fra 1. januar 1966 ble fire til en kommune – Aurskog-Høland.

Glem kulturhusdebatten, glem ulvedebatten. Den største debatten i Indres spalter gjennom tidene er utvilsomt om kommunesammenslutningen som raste på 1960-tallet.

Fram til 1. januar 1966 var det fire kommuner: Aurskog, N. Høland, S. Høland og Setskog. I samtlige kommuner var det bred motstand blant innbyggerne mot en sammenslutning.

Referater fra Indre viser med all tydelighet at hovedtyngden av innbyggerne i hver sin kommune mente at «vi klarer oss godt på egen hånd».

Tre av fire ordførere var for kommunesammenslutning.

Dette var Aaslie i N. Høland, Kviserud i S. Høland og Holmedahl på Setskog. Aurskog-ordfører Olaf Morgenlien, som senere skulle bli Aurskog-Hølands første ordfører, var motstander fram til 1965. Innbyggernes motstand hjalp ikke. 4. februar 1965 vedtok Stortinget kommunesammenslutning med 87 mot 52 stemmer. Arbeiderpartiet var forkjemper, Senterpartiet motstander. Alternativer som å inkludere Rømskog eller å la Aurskog stå utenfor ble diskutert, men nedstemt i prosessen.

Les mer i papirutgaven av Indre Akershus Blad.