Pernille er sint på vegne av en hel yrkesgruppe.

I sommer jobbet Pernille i hjemmesykepleien i Aurskog-Høland. Mens hun gikk på skole i Levanger, hadde hun praksis på sykehjem. Der jobbet hun blant annet på en dementavdeling.

18-åringen fra Hemnes trivdes godt, men fikk stadig høre slengbemerkninger som at hun «bare tørket gamle folk i rompa».

– Beit det i meg

– Jeg beit det i meg, og har tenkt at det er verst for dem som ikke vet bedre, men nå er det slutt! Jeg er stolt av jobben, selv om jeg føler at vi som jobber i helsearbeiderfaget ikke er «bra nok».Det er synd, for vi gjør en veldig viktig jobb!

Engasjementet våknet for alvor etter at hun nylig leste et innlegg på Facebook, som siden har blitt delt flere tusen ganger.

Der fortalte 23 år gamle Ingvild Antonsen om sin og pasientenes hverdag ved sykehjemmet der hun jobber i Harstad.

Hun skrev innlegget etter å ha fått en nedlatende kommentar under en bytur. Der var konklusjonen «Åja, du tørker rumpe!» da vedkommende fikk høre at Antonsen var sykehjemsassistent.

Svarte på facebook-innlegg

Pernille kjente seg igjen med én gang. Det fikk henne til å skrive følgende i kommentarfeltet:

«Denne kommentaren har jeg fått slengt i fjeset så mange ganger, blant annet når jeg har hatt sommervikariat i hjemmesykepleien og fortalt om det. Det er dumme og uvitne folk som sier sånt. Det er så provoserende å høre, og jeg blir så sint. En så givende og viktig jobb vi gjør. Så mange herlige og fantastiske, kunnskapsrike eldre vi møter. Så mange kalde, gamle og ensomme hender som sårt trenger en ung, varm hånd å holde i.

Hvem skal hjelpe din gamle mor på do hvis hun ikke er i stand til å komme seg dit selv? Hvem skal hjelpe din gamle far opp når han ligger hjelpeløs og forslått på badegulvet?

Hvem skal ta vare på din demente bestemor og gi henne et verdig liv når hun ikke vet hvem hun er lenger, og hvem skal passe på at hun ikke spiser såpe fordi hun trodde det var mat? Jeg bare spør.»

Lav status

Pernille føler at helsearbeiderfaget har lav status.

– Hva må til for å endre det?

– Jeg tror vi må begynne med oss selv! Før unnskyldte jeg meg nesten med at «jeg er bare helsefagarbeider». Jeg ydmyket meg selv før de andre gjorde det.

– Hvem får du nedsettende kommentarer fra?

– Andre voksne. Det er liksom bare høgskole som teller. Høgskole er blitt mote, men vi gjør en like viktig jobb som sykepleierne! Hadde vi hatt 10 minutter bedre tid til hver enkelt av de eldre, kunne de kanskje sluppet den pilla som sykepleierne kommer med.

Ny jobb

Før helgen skrev Pernille ny jobbkontrakt. Hun skal begynne som personlig assistent for en ung kvinne i Oslo som ble lam etter en trafikkulykke for noen år siden.

– Vi er et team på fire-fem assistenter, og jeg gleder meg veldig til å begynne i jobben.

Vondt i magen

Hjemmesykepleien har hun foreløpig slått fra seg.

– Det er for stressende for meg. Vi skal rekke innom veldig mange eldre på én dag, og jeg får så dårlig samvittighet når jeg reiser fra dem. Tenk så mye det betyr for dem at noen kommer innom, men noen steder hadde jeg bare tid til å være innom i ti minutter eller et kvarter. Jeg fikk helt klump i magen av det!

Til slutt vil Pernille minne oss om én ting:

– Gamle mennesker har ikke alltid vært gamle, og tar vi oss tid, har de mye å fortelle oss.