– En kommune full av ulvehatere

Leder Dag Bjørndahl og Anne Margrethe Vadder i Aksjonen Rovviltets Røst langer ut mot innbyggerne i Aurskog-Høland på sine hjemmesider.

Leder Dag Bjørndahl og Anne Margrethe Vadder i Aksjonen Rovviltets Røst langer ut mot innbyggerne i Aurskog-Høland på sine hjemmesider. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Aksjonen Rovviltets Røst har ikke all verden til overs for innbyggerne i Aurskog-Høland.

DEL

Aksjonen Rovviltets Røst (ARR) dundrer løs med grovt skyts på sine internettsider i karakteristikken av aurskog-hølendingenes holdning til ulv og rovviltforvaltning, noe den har gjort i lengre tid.

Ferskeste innspill er i kjølvannet av møtet Anita Krog, hennes venninne og to hunder hadde med to ulver for ei uke siden.

«Nok en usannsynlig skandalehistorie som omhandler nærgående ulv i ­Aurskog-Høland. Muligens kan dette være indikasjon på at elg-jegerne blant anti-ulv forbereder seg til en kommende «ulvejakt» denne høsten», hevdes det.

Nødvergeretten

Bakgrunnen for de nevnte jaktforberedelser mener ARR er nødvergeretten for hund, dersom den angripes av ulv i skogen, i høst praktiseres for første gang.

«I den senere tid har det fremkommet flere historier fra det omtalte distriktet, og med tvilen i fokus virker det hele å være konstruert for å skape et inntrykk av at ulvene i Aurskogreviret har en unormal og nærgående atferd mot folk med hund». Før nødvergeretten ble innført foran denne sesongen, ble ulvene gjerne påstått å være overdrevent nærgående mot mennesker, med påfølgende påstander om truende atferd. At de svært usannsynlige historiene fra jegerhold nå skifter noe karakter, kan naturlig nok ha en sammenheng med den ovenfornevnte lovendringen, som tillater nødvergerett for hund som blir angrepet av ulv».

– Kjenner til ulovlighetene

Ordfører Jan Mærli levnes heller ikke mye ære på nettsiden. Blant annet hevdes det at han har godt kjennskap til de ulovligheter ARR mener foregår mot ulvebestanden i Aurskog-Høland.

«De kraftige indisiene som derimot finnes, bortforklarer han på en like vag og forkastelig tone, som den øvrige rovdyrhatende andelen av jegerstanden. Mærlis arroganse i ulvedebatten har vedvart i flere år. Som ordfører for folket skal han føre ordet for hele folket. Ved at han fortsatt sitter i sin samme posisjon og fortsetter med disse klare ytringene som ordfører, kan man raskt trekke slutningen om at større deler av befolkningen i Aurskog-Høland deler ordførerens syn på ulv. ARR har for lengst forstått at det faktisk ikke behøver å være mer komplisert enn dette».

Tror ikke på historiene

ARR er også mildt sagt sterkt kritisk til artikler om personer som står fram og forteller om ubehagelige møter med ulv.

Dette gjaldt blant annet Indres reportasje der ekteparet Ødegaard på Setskog støtte på ulv på kveldsturen sin og ulven snudde og lusket bak dem en lang strekning, en opplevelse ingen av de to synes noe om.

«Hva i alle dager er dette for slags vås? Det er helt greit at folk har sine holdninger om ulv, men kan det være nødvendig å skrive slike tulleartikler selv om man har muligheten til dette gjennom sin posisjon som journalist i en avis?

– Alle oppegående mennesker vet at denne historien ikke er sann. Ok, jeg skal ikke påstå at de ikke observerte en ulv. Men det er ikke noe folk eventuelt tar noe skade av. Derimot fremstilles historien som den reneste tøveartikkelen, i kjent gammel stil», var tilbakemeldingen fra foreningens leder Dag Bjørndal i en e-post.

– Trist å ikke bli trodd

Leder Dag Bjørndahl i Aksjonen Rovviltets Røst mener bestemt at både Anita Krog og Henry Michael Ødegaard lyver om sine møter med ulven i Aurskog-Høland.

– Vi står inne for alt vi har skrevet på våre nettsider. Jeg og de andre som har skrevet den siste artikkelen er samstemte: Anita Krog og familien Ødegaard farer med løgn når de forteller om sine påståtte møter med ulv i Aurskog-Høland.

– Det er litt trist å bli betraktet som uetterettelig, mener sier Henry Michael Ødegaard.

Han er en av dem som har hatt et møte med ulv som han ikke satte udelt pris på der og da.

– En kan lure på hva slags folk som er medlemmer i Rovviltets Røst. Men de har vel rett i én ting: Vi tok ikke skade av å møte ulven.

Artikkeltags