En epoke er over

Hun er kledt i rødt for anledningen, ordfører Karin Gulbrandsen. Kanskje det skal symbolisere at røde Arbeiderpartiet overtar makta i Aurskog-Høland? Neppe...

Hun er kledt i rødt for anledningen, ordfører Karin Gulbrandsen. Kanskje det skal symbolisere at røde Arbeiderpartiet overtar makta i Aurskog-Høland? Neppe... Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Karin Gulbrandsen slutter som ordfører i Aurskog-Høland.

DEL

Karin Gulbrandsen (62) hadde aldri ambisjoner eller ønske om å bli ordfører.

Likevel har hun sittet i åtte år som den øverste politiske leder i Aurskog-Høland kommune.

Hun ble kommunens første Sp-ordfører og den første kvinne til å inneha det prestisjetunge vervet.

– Hva tenkte du da du gikk inn på dette kontoret i 1999?

– At jeg gikk til en kjempestor oppgave som jeg måtte bruke mye tid på. Jeg bestemte meg for at det måtte skje noe i kommunen. Husk at underskuddet den gang var 17 millioner kroner, forteller Karin Gulbrandsen i dette avskjedsintervjuet.

Mye har skjedd på disse åtte årene.

Ikke minst har ordføreren forandret seg. I den spede begynnelsen var hun en smule beskjeden og usikker i sin framtoning. Nå er hun sterkere, tydeligere og åpenbart mer rutinert.

Om tre dager skal hun overlate ordførerkjedet og klubba til Jan Mærli (Ap).

– Min arvtager er godt kjent med framdriften denne kommunen har hatt. Vi i Sp har hatt et tett samarbeid med Ap i de tyngste sakene. Jeg ønsker at Mærli og det nye kommunestyret viderefører den gode trenden vi er inne i.

De siste ukene har Gulbrandsen virket litt mett.

Etter valget har hun i realiteten gått på anke mens hun har ventet på å forlate ordførerstolen.

– Jeg hadde aldri en drøm eller ambisjoner om å bli ordfører. Men da jeg sto på førsteplass for åtte år siden, visste jeg at det kunne bli en realitet.

– Tok kuttene

Og en realitet ble det.

På åtte år har Aurskog-Høland kommune gjennomgått store forandringer.

Befolkningstallet har økt, kommuneøkonomien har blitt vesentlig styrket, det samme har tjenestetilbudet.

– I min periode tok vi kuttene og innstrammingene tidlig, slik at vi var i balanse økonomisk da midler kom til å forbedre tjenestetilbudet. Tæring etter næring, er vel et dekkende uttrykk for en slik politikk.

Da Indre ba den avtroppende ordføreren nevne noe av det hun er stolt over å ha oppnådd, ble lista etter hvert ganske lang.

  • Satsingen på eldreomsorg med senil demente-avdeling på Hemnes, bygging av Ulvehaugen på Løken, bygging av Bjørkelangen sykehjem og rehabilitering av de andre sykehjemmene.
  • Bygging av nye Bjørkly på Løken for psykisk funksjonshemmede.
  • Oppgradering av renseanlegget på Setskog som la grunnlaget for den enorme veksten bygda har hatt og byggingen av nytt renseanlegg for store deler av Aurskog-Høland.

– Vår kapasitet var full. For å få lov til å bygge flere boliger måtte vi øke renseanleggs-kapasiteten. Ved å legge til rette for utvikling i alle kommunens tettsteder, har vi skapt vekst.

  • Renovering av skolebyggene. Deler av Bjørkelangen er tatt, Bråte er tatt, Løken og Hofmoen pågår og de andre kommer etter.

Les mer i papirutgaven av Indre Akershus Blad

Artikkeltags