Dette er historisk

Olav Sletner fra Aurskog med villsvinet han skjøt tirsdag kveld.

Olav Sletner fra Aurskog med villsvinet han skjøt tirsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Første villsvin som er felt i Aurskog-Høland på mer enn 1000 år!

DEL

Olav Sletner fra Aurskog har felt det første villsvinet i Aurskog-Høland på mer enn 1000 år.

- Ja, det kan du fastslå. Villsvinet forsvant fra norsk fauna for mer enn 1000 år siden, forteller villsvinekspert Olav Haaverstad hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Det var tirsdag kveld Olav Sletner, som bor like ved den tidligere Think-fabrikken i Aurskog, satte seg til med rifla. Dagen før hadde han observert villsvinet på jordet.

- Jeg har en fôringsplass for rådyr hvor det ligger et par tonn gulrøtter. Der så jeg villsvinet mandag kveld. Jeg bestemte meg for å felle dyret, men gjorde en generaltabbe på vei ut da jeg slo børsa i veggen på stabburet. Da stakk villsvinet avgårde, forteller Olav Sletner til indre.no.

Kom tilbake

Den erfarne jegeren tenkte at villsvinet sikkert ville komme tilbake. Gulrøttene ville være fristende på ny.

- Jeg fikk rett. Ved 18.30-tiden dukket grisen opp. Først ble den skremt av noen rådyr og trakk seg unna, men den kom til matfatet kort tid etterpå, sier skytteren.

Fra 125-130 meters hold senket Sletner villsvinet, som løp om lag 30 meter videre før det falt til bakken.

- Villsvinet veide 93 kilo med skinn. Jeg har tidligere skutt villsvin i Sverige, men dette er det største jeg har felt, forteller jegeren.

Nyheten spredde seg raskt i jegermiljøet i Aurskog i går kveld. Låven på Berger fylte seg raskt opp av skuelystne.

- Det er veldig spesielt. Jeg hadde aldri i verden trodd at jeg skulle skyte et villsvin her på gården. Samtidig er det ikke overraskende at et villsvin felles i Aurskog-Høland. Det har blitt gjort mange observasjoner den siste tiden, opplyser Sletner.

Grillmat og veggpryd

- Hva skjer med dyret?

- Villsvinkjøtt smaker veldig godt. Nå har jeg masse god grillmat til sommeren. Dyret skal stoppes ut. Det er flådd og klargjort for å sendes til en taksidermist. Jeg tror kanskje jeg må rydde vekk bryllupsbildet for å få plass til villsvinet på veggen, sier Sletner og ler.

I Norge er det jakttid på villsvin hele året, men sugge som har unger er fredet.

- Jeg dobbeltsjekket dette før jeg skjøt. Jeg var helt sikker på at det var en galte. Det så jeg på kroppsfasongen, forteller Olav Sletner.

Artikkeltags