Bygde eget vikingskip

Klar for sjøsetting:?Leif Ottesen med sitt selvbygde vikingskip.

Klar for sjøsetting:?Leif Ottesen med sitt selvbygde vikingskip.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Etter drøyt 600 arbeidstimer kunne Leif Ottesen fra Hemnes sjøsette sitt hjemmesnekrede vikingskip forleden.

DEL

Alf Prøysen seilte på Mjøsa i en gammel sprukket holk. Den var mer standsmessig, den selvbygde farkosten, da 77-åringen sjøsatte i Gangnesvika nord i Hemnessjøen forleden.

I praktfullt høstvær og lett bris satte Leif Ottesen seil på den seks meter lange farkosten ute i Gangnesvika på Hemnessjøen. Gode assistenter under jomfruturen, var roere og «mannskap» og sambygdinger fra Søndre Høland, Arnstein Moe og Arild Magnæs.

– Den «tedde» seg bra, sa en fornøyd båtbygger og «skipsreder» etter prøveturen. Da hadde det gått drøye 20 måneder siden han startet på prosjektet, to uker før jula 2012.

– Men hvordan komme på en så sprø idé?

– Da jeg ble pensjonist, bestemte jeg meg for å drive med ting jeg hadde lyst til og som jeg ikke hadde hatt tid til før. Etter å ha sett et TV-program om Osebergskipet, sa jeg til meg sjøl at det skulle være artig å prøve å bygge et vikingskip. Og nå er det ferdig.

Ingen tegninger

Leif Ottesen røper for øvrig at han har fusket litt i båtbyggerfaget tidligere.

– Jeg har laget et par støkker før. En pram og en spissbåt som jeg har hatt på hytta vår.

Noen tegninger har han overhodet ikke hatt.

Han peker på hodet.

– Tegningene er her. Båten er bygget etter slik seg husker Osebergskipet fra TV-innslaget.

Vikingskipet er bygget i kvistfri furu, hogd i nærmiljø, skåret på hjemmelagde og satt sammen med 2.000 nagler. Med dragehode både i for- og akterstavn, skjold langs båtripa og seks årer.

– Hva nå? Blir det mer seiling på Hemnessjøen neste sommer?

– Nei. Ikke for min del. Jeg har hatt moroa mi’ med’n nå. Men vil noen av unga ha båten, så skal dom få’n. Hvis ikke legger jeg’n ut for salg på nettet.

T-Ford neste

– Og hva er neste prosjekt for en kar som overhodet ikke trives med å sitte til pynt?

– Nå driver jeg på med en 1930-modell T-Ford. Det var mye treverk i de bilene og i denne har råten herja kraftig, slik at jeg må skifte ut en god del av dette.

Artikkeltags