Bygde eget kraftverk

Bjørn Toverud (t.v.) på Nordre Mangen gård og Ross Pospisil, markedssjef hos den tsjekkiske produsenten Mavel, var glade og stolte da de erklærte Nordre Mangen kraftverk for åpnet.

Bjørn Toverud (t.v.) på Nordre Mangen gård og Ross Pospisil, markedssjef hos den tsjekkiske produsenten Mavel, var glade og stolte da de erklærte Nordre Mangen kraftverk for åpnet. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Stadig ropes det om høyere strømpriser og strømkrise. Bjørn Toverud fra Nordre Mangen bygde like godt sitt eget kraftverk ved eiendommen.

DEL

Kraftverket skal forsyne gården og nærliggende husstander med egenprodusert strøm.

Fredag kveld var et 20 talls inviterte bestående av familie og samarbeidspartnere samlet på Nordre Mangen.

– Dette markerer slutten på en lang prosess. Jeg fant et brev fra 1991 angående etableringen av et vannkraftverk, og vi fikk tillatelse fra NVE allerede i 2000. Prisnivået da gjorde imidlertid at det ikke var aktuelt, sa Bjørn Toverud til de fremmøtte.

Men så har tida endelig blitt moden, og Toverud har ledet prosjektet med å få på plass et nytt kraftverk.

– Det har vært utrolig mye jobb, og nå kan vi endelig begynne å tenke på andre ting her på gården, sier Toverud til Indre Akershus Blad.

Blakerværingen John B. Moe fra Norconsult har vært Toveruds konsulent i prosjektet.

Han er tidligere turbinkonstruktør, og har gått god for løsningen som er valgt.

Moe bekrefter at Toveruds innsats har vært formidabel, og at det er én av grunnene til at kraftverket er økonomisk bærekraftig, til tross for den lave fallhøyden på kun 3 meter.

– Det viktigste er at dammen lå her fra før. Det gjorde prosjektet omtrent 1 million kroner rimeligere. Så har vi Bjørns egeninnsats som nok ville ha kostet 1 million dersom den skulle vært utført av profesjonelle. For det tredje er det et priseffektivt kraftverk med reimdrift i stedet for girkasse fra turbinen til generatoren, sier John B. Moe.

Ti ganger mer effektivt

Det er ikke første gang det produseres strøm på Nordre Mangen.

Ved demningen i Viksjøen har det tidligere vært sagdrift, og det var et kraftverk som produserte strøm fra 1925-1965.

Det hadde en effekt på 17 kW, mens det nye kraftverket, som eies av Birgitte og Bjørn Toverud, yter opptil 144 kW. Kraftverket har kostet 3,3 millioner kroner, og er beregnet nedbetalt om 15 år.

Det vil produsere rundt 600.000 kWt i året, og kun 20 prosent av dette vil bli brukt på gården.

Resten selges til Hafslund Strøm, som vil levere til nærliggende abonnenter.

Det har vært litt motstand i prosessen, og mange har vært redde for at vannet skulle forsvinne.

– Prosjektet er imidlertid svært miljøvennlig. Dette vil holde vannstanden på et mye jevnere nivå, sier Bjørn Toverud, som mener det burde ligge til rette for flere slike små kraftverk i Aurskog-Høland.

Det er det tsjekkiske firmaet Mavel som har levert turbinen på Nordre Mangen.

Markedssjef Ross Pospisil forteller at dette er deres første inntreden i Norge.

– Dette er en av to installasjoner vi gjør. Vi har også levert turbin til et kraftverk på Sagfossen i Hakadal. Vi håper at dette kan være en god start for oss i Norge.

Firmaet har satt opp 150 kraftverk rundt i verden, og de fleste av betydelig større karakter.

Artikkeltags