Båter på land grunnet lav vannstand

Den lave vannstanden i Setten får konsekvenser for mange båteiere. Leder i Setskog Båtforening, Inge Engh, viser et eksempel på en snekke som har veltet over ende ved Hestesundbrua.

Den lave vannstanden i Setten får konsekvenser for mange båteiere. Leder i Setskog Båtforening, Inge Engh, viser et eksempel på en snekke som har veltet over ende ved Hestesundbrua. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Folk reagerer. – Vi har varslet, sier Haldenvassdragets Brukseierforening.

DEL

Grunnet arbeider ved Kolstadfoss, har Haldenvassdragets Brukseierforening senket vannstanden betraktelig i innsjøen Setten på Setskog.

Inge Engh er en av de som reagerer på den lave vannstanden.

Lederen av Setten Båteierforening er ikke minst kritisk til det han synes er manglende varsling i forkant av tappingen.

– Hva med å sende et brev til båteierforeningen eller sørge for en skikkelig kunngjøring? Det er greit at Setten må tappes ned av og til, men det går an å si fra på en ordentlig måte. Jeg har ikke fått med meg at vannet skal tappes, sier Engh til Indre Akershus Blad.

Flere båter ligger på halv tolv på ulike grunner rundt omkring på den store innsjøen.

Mange vil slite med å få båten på land med det første.

I tillegg har det dukket opp mange «ukjente» grunner og skjær.

– Båtsesongen ble spolert for en tid tilbake. Det er fint at anleggene i Haldenvassdraget blir holdt i stand, og så lenge tappingen foregår innenfor regulerte normer, er det greit. Men det er noe med varslingen og prosessen som skurrer. Generelt synes vi det enten er for lite eller for mye vann i Setten, sier Inge Engh.

– Følg med!

Daglig leder Torfinn Moen i Haldenvassdragets Brukseierforening tar ikke selvkritikk for manglende informasjon i forkant av tappingen.

– Vi har varslet. Det skjedde i et intervju med din avis 26. juli i år. Siden den gang har jeg fått mange telefoner fra brukere av Setten om hva som skal skje, så det er da en del som har fått det med seg, sier Moen til Indre.

– Hvorfor ble det ikke sendt ut brev til for eksempel båteierforeningen?

– Det må da gå an å følge med litt. Jeg vet hvordan jungeltelegrafen er der oppe. I en båtforening er det garantert medlemmer som har fått med seg dette. Vi gjør ikke annet enn å regulere det vi har konsesjon til. For noen år siden ble Mjermen tappet ned under tillatt nivå. Da sendte vi brev til alle som bor eller har hytter rundt sjøen, forteller Moen.

– Hvor lenge vil arbeidet ved Kolstadfoss pågå?

– I løpet av 14 dager bør vi være ferdige. Vi har stengt igjen vannveien til Hallangen. Denne skal etter hvert åpnes og sørge for mer vann i Setten. Deretter er det opp til værgudene å bestemme hvor lang tid det tar før vannstanden er tilbake på «normalnivå», opplyser Moen.

Per i dag kan Setten fortsatt tappes 30 centimeter lavere og fortsatt være innenfor reglementet i konsesjonen.

– Jeg vil oppfordre båteierforeningen til å benytte anledningen til å merke grunner og skjær, sier Moen.

– Hva med båtene som nå ligger på grunner og er vanskelige å få på land?

– Ingen fare. Vannstanden vil være mer enn høy nok til denne type arbeid lenge før vinterkulda setter inn for alvor, mener Moen.

Artikkeltags